Plättar och pannkakor -ett barndomsminne

Plättar och pannkakor -ett barndomsminne
Plättar och pannkakor -ett barndomsminne

Vem minns inte morsans plättar och pannkakor? I mitt barndomshem åt vi, precis som i många andra svenska hem, ganska ofta plättar, pannkakor eller våfflor. Det är inte så konstigt eftersom det är lättlagad billig mat som de flesta tycker om. Själv tyckte jag alltid bäst om morsans plättar. Hemma hos oss åt vi dem gärna i en liten hög på tallriken med ljus sirap ringlad över. Det var en vana som jag misstänker att min morfar tog med sig från sina år i Amerika. Där äter man ju ofta ”maple syrup” -lönnsirap på plättarna. Du får ha precis vad du vill på dina plättar och pannkakor. Bara du blir nöjd själv. De flesta jag har talat med verkar föredra något sött som jordgubbssylt, drottningsylt eller strösocker men jag vill alltså helst ha vanlig ljus sirap. Plättar och pannkakor -ett barndomsminne.

Plättar eller pannkakor -vad säger du?

Efter en stunds ovetenskapligt forskande på Internet konstaterar jag att inte bara är en fråga om samma sak i olika storlek. Vad du kallar dem har också en geografisk bakgrund. Enligt flera källor går en geografisk språk/dialektgräns i trakterna av Skellefteå. Norr om denna gräns heter det som jag kallar plättar –småplättar och mina pannkakor blir –plättar. Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Pannkakor eller norrländska plättar steks i en stekpanna medan plättar eller småplättar steks i en plättlagg. Det råder det ingen tvekan om.

Plättar och pannkakor i hela världen

Det finns varianter på pannkakor och plättar runtom vårt klot. I USA bakas det Pancakes med lite bakpulver i smeten vilket gör att pannkakorna jäser under gräddningen och blir tjocka och luftiga. Ryska blinier är plättar på bovetemjöl som kan ätas med många olika tillbehör som smetana, rysk kaviar eller löjrom men även med sylt. Fransmännen äter galetter med många olika fyllningar som varmrätt och crèpes som för det mesta äts som dessert men beroende på fyllning även kan ätas som förrätt eller varmrätt.

Plättar och pannkakor -ett barndomsminne
Skriv ut receptet

Plättar eller pannkakor

Måltid: Kvällsmat
Kök: Svenskt
Sökord: Pannkakor, Plättar
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smält smör

Gör så här

  • Vispa ihop hälften av mjölken med mjöl och salt i en bunke till du har en slät smet.
  • Vispa i äggen samt resten av mjölken.
  • Vispa i det smälta smöret.
  • Stek plättarna eller pankakorna tills de är gyllenbruna på båda sidor.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*