Systembolagets hemleverans av vin -hur funkar det?

Systembolagets hemleverans av vin -hur funkar det?
Systembolagets hemleverans av vin -hur funkar det?

Systembolagets hemleveranser har funnits i några år men har haft en undanskymd roll eftersom företagets för närvarande 446 butiker och 490 ombud har stått, och fortfarande står, för huvuddelen av vinförsäljningen i Sverige. Den största diskussionen angående hemleverans av vin har gällt huruvida utländska aktörer får leverera till svenska konsumenter eller ej. Numera har den debatten nästan tystnat och statsmakterna verkar nöjda med tingens nuvarande ordning bara de får in skatt på vinet som levereras. Systembolagets hemleverans av vin -hur funkar det?

Coronaeffekten

Hemleveranser av vin har säkerligen ökat en hel del under det senaste året på grund av coronapandemin. Det är förmodligen många branscher som har ökat sin andel av distanshandel och flera smarta, innovativa lösningar har sett dagens ljus. Man skulle kunna kalla det ”coronaeffekten”. Jag är övertygad om att många smarta sätt att handla på distans kommer att lanseras framöver och att en del av dem kommer att leva kvar längre än coronapandemin.

Test av Systembolaget hemleveranser

För att veta vad jag talar om så lade jag en beställning på 12 flaskor vin via Systembolagets webbshop. Jag brukar ofta handla via webshopen för leverans till min lokala systembolagsbutik men den här gången valde jag alltså hemleverans istället. Detta både för att jag vill testa hur det funkar och för att jag på grund av coronapandemin försöker minimera antalet butiksbesök så långt det är möjligt.

Vad kostar hemleverans

Hemleveransen från Systembolaget av ett kolli med 12 flaskor kostar 120 kr vilken den kvicktänkte snabbt inser blir 10 kr per flaska. Många av de andra webbutikerna skyltar med fraktfria leveranser men de flesta inser säkert att inte finns några fria leveranser. Någonstans tas kostnaden ut. Ibland med en lägre marginal för leverantören men säkert oftare som ett högre pris på vinet. Jag tycker att statliga Systembolaget tar in mer än tillräckligt med skatter och försäljningsmarginaler från oss konsumenter och därför gott kunde ha bättre fraktvillkor för hemleveranserna. Detta skulle säkerligen minska biltrafiken och främja miljön men det ansvaret överlåts istället på oss konsumenter. Å andra sidan så går det knappt att starta bilen för 120 kr och vi kan med hemleveranser spara in lite på våra bränslekostnader. Men just det, då minskar ju skattintänkterna från bränslet istället. Ja, herregud…

Rosengrendomen

Det finns många aktörer i online-vinhandel förutom Systembolaget och de har det gemensamt att de levererar från utlandet och betalar alkoholskatt på de levererade vinerna. Hanteringen grundar sig på en dom i EU-domstolen 2007. Den så kallade ”Rosengrendomen”.

Alkoholskatt

Alkoholskatt är en punktskatt för öl, vin och sprit som syftar till att begränsa försäljningen av alkoholhaltiga drycker. Den beräknas olika på olika varuslag och alkoholhalt. När det gäller vanligt bordsvin på 8,5 – 15% alkoholhalt så är alkoholskatten för närvarande 26:18 kr per liter, (19:64 kr/75cl-flaska). Skatten läggs på priset på produkten innan moms vilket betyder att det är moms på skatten…

Alkoholskatt + moms landar alltså på 24:55 kr för en 75 cl-flaska i konsumentledet oavsett vinets pris. Det slår naturligtvis hårdast på lågprisviner eftersom andelen skatter av det totala priset är större ju billigare vinet är. Det är många som skall ha en bit av kakan. Producenten, staten, importören och butiken. Att billiga viner ibland kostar mera än de smakar är kanske inte så konstigt. Det är ju en stor skillnad på vilket arbete vinbonden kan lägga på en flaska som den får 1 euro för jämfört en den får 5 euro för. Självklart är det en stor kvalitetsskillnad på ett vin som kostar 70 kr på Systembolaget jämfört med ett som kostar 129 kr. Som vanligt får man det man betalar för alltså.

Mest för pensionärer?

När det gäller hemleveranser till privatpersoner så vill åkerierna ha hela dagen på sig att leverera godset. När det gäller Systembolagets leveranser så får man boka vilken dag leveransen skall ske redan vid beställningen. Sedan gäller det att hålla sig hemma mellan kl 10-16 den dagen för att inte missa leveransen! Det borde gå att få åkerierna att pricka leveranstiderna betydligt bättre tycker jag. Visserligen är det en del som jobbar hemifrån under pandemin men annars tycker jag att det verkar som om den största målgruppen borde vara pensionärer. För vilka andra har möjlighet att hålla sig hemma för en leverans på vardagar 10-16? Men det är å andra sidan kanske inte troligt att just pensionärerna skulle vilja lägga 120 kr i fraktkostnad för en låda vin. Systembolaget kanske borde börja med pensionärsrabatt på frakterna?

Summering

Jag ger pluspoäng för enkelheten att handla i Systembolagets webshop men minus för fraktkostnaden och det stora tidsfönstret för leveranserna. Nog borde stora starka Systembolaget kunna förhandla sig till bättre leveransvillkor från åkerierna. Den konspiratoriskt lagde skulle säkert kunna misstänka en medveten styrning av fraktpriserna i syfte att behålla försäljningen i systembolagsbutikerna. I butikerna är ju konkurrensen från andra aktörer noll medan den online är betydligt mera påtaglig.

 

Länkar

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*