Vinduellen -en tävling i tycke och smak

Vinduellen -att tävla i tycke och smak
Vinduellen -att tävla i tycke och smak

Det är svårt att tävla om vilket vin som är bäst eftersom vi tycker så olika och har så olika preferenser. En del säger att de bara gillar amaroneviner, andra vill bara ha Pinot noir, en tredje har snöat inne på Riesling. Dessutom finns det de som inte dricker vissa viner av olika skäl. ”Jag får migrän av Merlot”, ”rosé är meningslöst” och ”vitt vin är surt” hör man ibland så det är helt klart att alla inte tycker likadant. Därför är det nu dags för vinduellen -en tävling i tycke och smak.

Vinduellen -ett tävling i tycke och smak

I Vinduellen jämför jag viner som ofta ställs mot varann eller har en naturlig konkurrent som de ofta jämförs med. Det kan även röra sig om vindistrikt som har en antagonist på andra sidan floden eller ett vinland där man anser sig ha blivit styvmoderligt behandlad. Det förkommer ganska ofta att någon utropar sig till att vara den som först gjorde något. Torkade druvor, jäste bubblor eller använde ett speciellt träslag för lagring. Det är med andra ord som gjort för vinduellen -en tävling i tycke och smak.

Val de Loire

Loire är Frankrikes näst längsta flod. Den rinner upp i det franska Centralmassivet, Massif central, som är ett förhållandevis glest befolkat höglandsområde i södra halvan av Frankrike. Floden är 1012 km lång och rinner norrut till staden Orleans där den viker av västerut genom det bördiga Touraine som ofta kallas Frankrikes trädgård. Den rinner genom städerna Tours och Nantes innan den mynnar i Atlanten vid hamnstaden Saint-Nazaire. Halvvägs mellan källan och mynningen, en dryg mil söder om Sancerre går bron över till Pouilly-sur-Loir

Vinduellen -bron över Loire

Grannarna Sancerre och Pouilly-Fumé

I den västra ringhörnan står Sancerre som är en stad och en vinappellation, AOC, på västra sidan om Loire sydöst om Orleans. Appellationen innefattar 14 byar och nästan 3000 hektar. Staden är vackert belägen på en höjd med utsikt över de omgivande vingårdarna.

I den östra ringhörnan hittar vi Pouille-Fumé som är en AOC på östra sidan av Loire kring byn Pouilly sur Loire i departementet Nièvre. Appellationen omfattar drygt 1300 hektar.

Sauvignon blanc, kalksten och flinta

Sauvignon blanc är den dominerande druvsorten i båda vinerna och jordmånen är likartad med vissa lokala avvikelser. En framträdande karaktär hos båda vinerna är flinta. Den ger en mineralton som påminner om doften som uppstår när två flintstenar slås mot varann. Fransmännen kallar det ”Pierre à fusil”.

Vinduellen -flinta

Sancerre vs Pouilly-Fumé

Vinduellen står mellan Domaine Raimbault-Pineau Sancerre 2018 och Fournier Père & Fils Les Deux Cailloux Pouilly-Fumé 2018.

Rond 1

Båda vinerna är kristallklara och har en svagt gul ton som är något kraftigare hos Sancerren.

Rond 2

Här skiljer sig vinerna tydligt åt. Sancerren är fräsch och fruktig med doft av tropiska frukter, lime, mandel och hö. Pouillyn är blommig och har tydlig fläderdoft och påminner om diesel, våt ull och har  ”mineraliga” undertoner. Ganska olika alltså. Sancerren är den mera finstämda av de två medan Pouillyn har de klassiska attributen hos en bra Sauvignon Blanc. ”Det här var inte kattpiss”, brukar man ju säga men det var just det här det var. Savignon blanc med sin speciella syra kan som bekant ibland påminna om både kattpiss och fläder i positiv bemärkelse.

Rond 3

Sancerren är rund, behaglig och har en balanserad syra med en touch av tuttifrutti. Pouillyn har det typiska sauvignonbettet i syran och lämnar munnen med en fin eftersmak av mineral och fläder.

Och vinnaren är…

Att tävla i tycke och smak. Ja du, detta var inte lätt att avgöra. Vi har att göra med två mycket bra viner som båda är goda representanter för sina respektive ursprungsområden. Vilket vin som är bäst beror på vad man skall ha det till. Ett glas vin utan mat. Ja då faller nog valet på Sancerren. Till skaldjuren väljer jag förmodligen Pouillyn för den fina syrans skull. Till en lagad fiskrätt så beror valet på om det är en sås med citruston eller en smörsås. Pouilly till citrussåsen och Sancerre till smörsåsen enligt mig. Chèvre och Sauvignon blanc är en klassisk kombination och det är samma sak där. Don efter person. En mild chèvre får sällskap av Sancerren medan en intensivare matchas bäst av Pouillyn. Det finns många faktorer som spelar in och inte bara det om maten är salt, syrlig, umamig, fet eller om mat saknas helt utan även sådant som årstid, temperatur och till och med din egen dagsform kan spela in. Det är ingen exakt vetenskap att bestämma vilket vin som är bäst. För att citera Bob Dylan ”…For the loser now will be later to win, for the times they are a-changin

Vinduellen logo

Duellanterna

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*