Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins -Gott och stiligt

Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins -Gott och stiligt
Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins 2016

I Bourgogne finns ca 4000 producenter och ungefär 250 vinhandlare, négociants på franska, som köper, buteljerar och säljer vin som odlats av andra. Maison Louis Jadot är ett företag som har intressen i båda lägren De har stora egna odlingar men köper även in druvor från andra odlare. De producerar ca 900 000 lådor vin årligen. En del av deras viner hittar till Systembolagets hyllor och till beställningssortimentet. Bland annat Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins -gott och stiligt.

Chardonnay i Bourgogne

I Bourgogne är Chardonnay den dominerande gröna druvan. Aligoté räknas som Bourgones gröna andradruva och är mindre känd men är även den är en druva som producerar goda viner. Vindistriktet Bourgogne som ligger i nordöstra delen av Frankrike består av flera delar. I Côte d’Or och Beaujolais domineras den vita produktionen av fatlagrad Chardonnay. I enklaven Chablis, lite närmare Champagne, förekommer både oekade och ekfatslagrade viner även om de förra dominerar.

Utseende, doft & smak

Vinet har en ljust gyllengul färg. Doften är balanserad och har en lite rostad fatton som härrör från att en del av vinet har jäst på ekfat. Det finns även en viss örtighet samt toner av mineral och citrus. Smaken är lent, kraftfull, lite smörigt och har en lång finish med toner av ek och en balanserad syra. Jag dricker gärna det här vinet till lagade fiskrätter, men undviker färska salta räkor och kräftor eftersom fattonen inte är bästa kompis med sältan i skaldjuren. Självklart funkar det även bra till lättare fågel-, och kötträtter.

Vinfakta – Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins

  • Årgång: 2016
  • Druvor: Chardonnay
  • Pris: 149 kr
  • Artnr: 5798
  • Volym : 750 ml
  • Alkohol: 12,5%
  • Restsocker: <3 gram/liter
  • Ursprung: Frankrike, Bourgogne
  • Producent: Maison Lois Jadot

Länkar

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*