Det finns goda drinktilltugg och det finns enkla drinktilltugg. Och så finns det enkla och goda drinktilltugg. Bresaola med olivolja och rostade pinjenötter är ett sådant. Det är en enkel liten rätt att servera som drinktilltugg till ett glas vin eller till en cocktail men det är ofta vi träffar på den som en liten förrätt, antipasto på italienska. En tunt skivad bresaola med rostade pinjenötter och lite god olivolja är perfekt till ett glas Prosecco på stående fot. Varför göra det svårt för sig? Bresaola med olivolja och rostade pinjenötter -italienska smaker.
Lufttorkat nötinnanlår -Bresaola
Bresaola är lufttorkat nötinnanlår som kryddats med salt och peppar. Den har sitt ursprung i norra Italien och Valtellina i Lombardiet nämns ofta som en viktigt region när det gäller produktionen av bresaola. Den serveras ofta tunt skivad med bara lite citron eller olivolja och kanske lite hyvlad parmesanost. I ”Insalata della Valtellina” ingår bresaola tillsammans med sallad, brödkrutonger, ägg och parmesanost i en matig och fräsch sallad.
Vad dricker man till smårätterna?
Vad man dricker till smårätter som antipasti eller tapas beror på sammanhanget och på var man befinner sig. Om det är ämnat som drinktilltugg eller som förrätt. I Italien dricker man ofta vitt vin till antipastin eftersom vitt vin anses förbereda gommen bäst för kommande rätter. Det må vara hur det vill med den saken men här hemma i Sverige verkar rött vin vara det som de flesta föredrar. I Spanien dricks det som i de flesta vinproducerande länder mest det vin som produceras lokalt. Det är i många fall rött, ibland vitt och i cavaproducerande områden Cava.
Bresaola med olivolja och rostade pinjenötter
Ingredienser
- 100-200 gram tunt skivad bresaola -mängden beror på om den serveras för sig eller ihop med andra smårätter.
- 10-20 gram pinjenötter
- olivolja
Gör så här
- Skär skivorna i halvor och lägg upp på ett fat.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. (inte för mycket).
- Strö pinjenötterna över bresaolan och ringla över lite god olivolja.
Bli först med att kommentera