2019 års Vänerlöjrom håller en hög och jämn kvalitet

2019 års Vänerlöjrom håller en hög och jämn kvalitet
2019 års Vänerlöjrom håller en hög och jämn kvalitet

Dags för provning av årets Vänerlöjrom. Som vanligt var det Hushållningssällskapet som arrangerade provsmakningen på Restaurang Sjöboden i Spiken. Johanna Olsson som är projektledare landsbygdsutveckling, på Hushållningssällskapet Väst, hade bjudit in provningspanelen som bestod av sju deltagare med skiftande bakgrund. Som vanligt var det spännande att få se vad medlemmarna i Vänerlöjrom ekonomisk förening hade åstadkommit. Jag blev definitivt inte besviken. Under de tre år som jag har varit med i provningspanelen så har resultatet aldrig varit bättre. 2019 års Vänerlöjrom håller en hög och jämn kvalitet.

Vänerlöjromsprovning 2019
Vänerlöjromsprovning 2019
Vänerlöjrom
Vänerlöjrom

Löjrom från 13 olika producenter

Det är totalt 15 medlemmar i föreningen Vänerlöjrom men eftersom några bereder löjrommen tillsammans så blir det totalt 13 prover som skall bedömas. Löjrommen bedöms utefter utseende, konsistens, sälta samt smak och doft. Varje prov betygssätts på en skala från 1-6. Paneldeltagarnas bedömning sammanställs av Hushållningssällskapet som sedan tillsammans med producenterna använder resultatet i utvecklingsarbetet av det gemensamma varumärket Vänerlöjrom. Syftet är att säkerställa en hög och jämn kvalitet på all löjrom som levereras.

Inlämning av provningsprotokoll
Inlämning av provningsprotokoll

Två intensiva månaders fiske

Siklöjan fiskas under två månader mellan 17 oktober och 17 december. Till skillnad från hos konkurrenterna i Kalix bedrivs fisket i Vänern endast med nät, medan man i Kalix till största delen använder trål. Fisket med nät är skonsammare mot bestånden. Detta beror delvis på att hannarna på grund av att de är slankare ibland slinker igenom näten. Honorna är rundare eftersom de bär på rommen.

Siklöja som skall klämmas
Siklöja som skall klämmas
Spikens fiskehamn
Spikens fiskehamn

Fisket har börjat bra i år

Anders Jonsson, som är yrkesfiskare i Spiken och har fiskat siklöja i över fyrtio år. Han säger att årets fiske har börjat bra och att vädret har varit gynnsamt än så länge. Det är framför allt blåst som kan försvåra fisket.

Yrkesfiskare Anders Jonsson
Yrkesfiskare Anders Jonsson

 

Tidigare löjromsprovningar

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*