Cortes de Cima Branco -Fruktig elegans från Portugal

Cortes de Cima Branco
Cortes de Cima Branco

Portugal är ett gammalt vinland som kanske är mest känt för sina portviner och madeiraviner. Vi svenskar har en lång tradition av att dricka starkviner från Portugal och då främst från Madeira. Ända fram på 1960-talet konsumerade vi mera starkvin än bordsvin. Att efterfrågan på bordsvinerna sedan ökar är kanske inte så konstigt. Med början i mitten av 1950-talet började vi vidga våra vyer genom att åka på chartersemestrar till medelhavet och då gärna till Spanien. Vi fick smak för att dricka bordsvin till maten på semestern och tog med oss vanan hem. Spanska viner var därför länge de vanligaste på våra middagsbord och det var inte förrän in på 2000-talet som Italien gick förbi och knep förstaplatsen.

Med detta vill jag ha sagt att portugisiska bordsviner under åren har kommit lite i skymundan av de spanska, italienska, franska och på senare år även de australiensiska och sydafrikanska. Jag tror dock att både spanska och portugisiska viner har goda chanser att öka sina andelar på den svenska marknaden. Försäljningen av viner över hundralappen ökar. Samtidigt ökar mindre kända vindistrikt sin konkurrenskraft eftersom kvalitetsviner från de etablerade distrikten drar iväg prismässigt. Att kunna placera sina viner i attraktiva prissegment är naturligtvis något som vinimportörerna eftersträvar. Därför tror jag att viner med hög kvalitet men med priser som är lägre än motsvarande kvalitet i de gamla välkända distrikten har möjlighet att öka. Sedan gäller det förstås att Systembolaget efterfrågar dem också…

Cortes de Cima är en vinproducent med dansk/amerikansk ägare. Året var 1988 då Hans och Carrie Jorgensen i sin segelbåt ”Gazelle la Goulette” lade till i portugal och i hjärtat av Alentejo hittade Cortes de Cima. Från början odlade de solrosor, tomater och meloner för att kunna betala räkningarna. De första vinstockarna planterades, och 1998 såg deras unika Syrahvin ”Incógnito” dagens ljus. Vinet som blev en succé, fick sitt namn på grund av att appelationsreglerna inte tillät det att kallas Syrah. Reglerna har ändrats sedan dess.

Cortes de Cima Branco 2015 är ett gyllengult vin med friska, fylliga, fruktiga dofter med toner av lime och vita blommor. Det har även en angenäm lite rieslingliknande petroleumdoft som balanserar doftintrycket. Smaken är len och balanserad med en ganska fyllig kropp och en god syra. Fatlagringen är närvarande men återhållsam och eftersmaken är lång. Det här är ett vin som kan matcha en Chablis vilken dag i veckan som helst. Drick det till något som du tycker mycket om så är succén en faktum. Lagade fiskrätter och skaldjur eller varför inte för sig själv precis som det är.

Vinfakta

 • Cortes de Cima Branco
 • Årgång: 2015
 • Druva: 48% Alvarinho, 32% Viognier, 20% Sauvignon Blanc
 • Pris: 199kr
 • Artnr: 70718
 • Volym : 750 ml
 • Alkohol: 13%
 • Restsockerhalt: 1,1 gram/liter
 • Lagring: 40% av vinet har lagrats 6 månader på franska ekfat.
 • Ursprung: Portugal, Alentejo
 • Producent: Cortes de Cima

Länkar

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*