Enoteca Falorni -Ett måste för vinfantaster

Enoteca Falorni -Ett måste för vinfantaster
Enoteca Falorni -Ett måste för vinfantaster
Vinautomat på Enoteca Falorni

FEM DAGAR I TOSCANA:

I Greve in Chianti ligger en speciell och mycket trevlig vinkällare där det finns möjlighet att prova många av områdets viner. Enoteca Falorni, som enligt egen uppgift är Toscanas största enotek, ligger vid Piazza della Cantine alldeles vid ån Fiume Greve. Här samsas historia och modern teknologi på ett raffinerat sätt. Alla provsmakningsvinerna sitter i automater som portionerar ut den mängd du önskar och drar kostnanden för provet från ett ”kreditkort” som köps i kassan. Att prova vinerna kostar olika för olika viner och beroende på hur många centiliter du väljer. Det är bara att hålla upp glaset vid munstycket och trycka på knappen. Samtidigt som vinet portioneras ut sprutas kvävgas in i flaskan så att vinet inte skall oxidera. Detta gör att vinerna håller sig länge i automaten. Enoteca Falorni -Ett måste för vinfantaster.

Super Tuscans

Här finns allt från standardchianti till Super Tuscans att prova, vilket inte är så långt från paradiset för den som gillar chiantiviner. Förutom vin så kan du även prova olivolja eller grappa. Blir du hungrig mellan provningarna så finns det även en restaurangdel.

Jag spenderade en god stund med att prova många härliga och spännande viner. Ett toppnummer var naturligtvis Tignanello 2015. Vignamaggio Cabernet Franc 2011 var ett spännande vin med en av mina favoritdruvor och I Sodi di S. Niccolo’ 2014 med 85% Sangioveto (gammaldags benämning på Sangiovese) och 15% Malvasia Nera höll toppklass. Eftersom jag är intresserad av fåglar så konstaterade jag att etiketten pryddes av en grönsiska, om än lite bruntonad. Castellare som producerar vinet har olika fåglar på etiketterna varje år.

Viner i toppklass
Viner i toppklass

Falorni Group

Familjen Falorni har många järn i elden, men det handlar alltid om Chianti. De har förutom Enoteca Falorni, charkuiteriföretaget Antica Macelleria Falorni, som är grunden i familjeföretaget och som grundades redan 1806. Dessutom tillverkar de vinautomater i under varumärket Enomatic, producerar vin på vingården San Piero d’Uzzano nära Greve in Chianti och har även ett vinmuseum, Museo del vino. Ett företag med stark lokal förankring alltså.

Antica Macelleria Falorni

Fast Food - Tartare Express
Fast Food – Tartare Express

I loggian på Piazza Matteottis östra sida hittar du charkuteriet Antica Macelleria Falorni som på senare år även har integrerat en restaurangdel. Här kan du beställa charkuteriets specialiteter, ostar, mormor Beppas varma och kalla rätter samt självklart och få ett glas Chianti. Även i Greve in Chianti finns det fast-food. Macelleria Falorni erbjuder ”Tartare Express” att ta med…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*