Glögg -en dryck i tiden

Gammal vinglöggetikett
Källa: Spritmuseum
Glögg, glühwein, vin chaude och mulled wine

I grunden är det samma sak, dvs uppvärmt, glödgat vin som har smaksatts eller kryddats. Att smaksätta och värma vinet kunde i gångna tider ha många olika orsaker. Vinet kanske började bli dåligt och man ville dölja den dåliga smaken. Man ville blanda i hälsosamma örter eller tyckte helt enkelt att det var gott och hjälpte till att driva bort vinterkylan. I Tyskland drack man glühwein redan på 1400-talet och i Sverige vet vi att Gustav Vasa drack ”klaret” som blandades på rhenvin, socker, honung kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.

Ordet ”glögg” kommer av glödga eller uppvärma och benämningen glödgat vin stöter vi på i början av 1600-talet i Sverige. I slutet av 1800-talet blev glöggen en jultradition och alla vinhandlare med självaktning hade sin egen blandning. Ofta med tomtar på etiketterna. Idag dricker vi i Sverige årligen ca fem miljoner liter glögg. På Systembolaget hittar du ett sjuttiotal olika sorter.

Glöggen dricks många olika sätt

Som aperitif före julbordet, för att värma sig efter en vinterpromenad eller helt enkelt till några pepparkakor i vintermörkret. Vanliga tillbehör är skållad mandel och russin som ofta läggs i glöggen. Pepparkakor med blåmögelost är bra i kombination med den kryddiga, söta och varma glöggen. I juletid är det vanligt att glögg används som smaksättare i såser och desserter. Vitvinsglögg passar särskilt bra att drickas kall till aperitif eller som dessertvin.

Som bas till glöggen används ofta ett rött eller vitt vin. Detta kryddas sedan gärna med bl.a. kryddnejlika, kanel och pomerans för att ge glöggen den doft och smak som vi förknippar med julen. På senare år har det lanserats glögg som har smaksatts med choklad, vanilj, äpple, chili och olika bär m.m. Det är även vanligt att spetsa glöggen med cognac, rom eller calvados. Dessutom marknadsför några producenter årgångsbetecknad glögg.

Kändisglögg

Glöggmärken där kändisar sätter sitt namn på etiketten, är en relativt ny företeelse som följer i spåren på alla de kändisviner som har dykt upp på Systembolagets hyllor. Kreativiteten flödar och både namnen och etiketterna börjar se ut som de gjorde i glöggens barndom för över hundra år sedan.

Vintermys

Nu är vintermörkret här och snön ligger vit i stora delar av vårt avlånga land. För många av oss är tiden fram till jul fylld av stress och måsten. Det är tusen saker som skall fixas. Visst är det då härligt att få sätta sig i köket och dricka en mugg varm glögg, äta några hembakta pepparkakor och umgås med familj och vänner, eller bara med sig själv.

-Ett bra tips för att minska julstressen är att köpa pepparkakorna istället för att baka dem…

 

Gammal cognacglögg-etikett
Källa: Spritmuseum

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*