Det är sparrissäsong. Om det mot förmodan skulle ha undgått dig. Vi har några korta vårveckor då den vita sparrisen är tillgänglig. Ofta låter vi den spela huvudrollen på tallriken men det behöver inte alltid vara så. Vit kokt sparris är ett utmärkt tillbehör till en grillad ryggbiff eller en helstekt fläskfilé. Prova att låta den ersätta potatisen på tallriken. Det var en parentes. Det är fortfarande så pass tidigt i sparrissäsongen att den får spela huvudrollen ett tag till. Idag blir det grillad sparris med broccoli och halstrad salami.
Grillpannan kommer till heders
Idag åkte grillpannan fram. Det är inte jätteofta jag använder den men nu var det dags. Solfjädrar av broccoli och skivad schalottenlök fick den första åkturen. Sedan var det dags att grilla huvudrollsinnehavaren, sparrisen, som hade förberetts med ett par minuters kok i kastrullen. Sparrisen fick samsas med en god strimlad salami i grillpannan. Det hela serverades med krispiga brödkrutonger, riven parmesan och en klick hemslagen majonnäs.
Har du ingen sparriskastrull?
Ingen fara. Du behöver inte köpa en speciell kastrull till sparrisen. Om du inte vill nörda till det lite extra förstås. I en sparriskastrull kokar man sparrisen stående utan att vattnet täcker knopparna. Men som sagt det behöver vi vanliga dödliga inte ha. Det funkar alldeles utmärkt att koka sparrisen i en stekpanna. Många stekpannor är 28 cm i diameter och har alltså plats för lång sparris. Det kan vara bra med ett lock också. Var försiktig när du lyfter pannan så att du inte skvimpar kokhett vatten över dig själv eller andra.
Grillad sparris med broccoli och halstrad salami
Ingredienser
- 3 skivor ljust formbröd
- 12 st sparris 2-3 st/pp som förrätt eller 4-5 st/pp som huvudrätt.
- 1 bukett broccoli skuren i solfjädrar
- 2 st schalottenlök skivad
- salami strimlad
- majonnäs
- finriven parmesan eller annan god ost
Gör så här
Brödkrutonger
- Skär bort kanterna på brödet och skär lagom stora krutonger.
- Rosta brödkrutongerna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan till uppläggning.
Sparris
- Skala och koka sparrisen 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Kyl sparrisen i kallt vatten
- Grilla broccoli och schalottenlök i pannan. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan till uppläggning.
- Grilla sparrisen i pannan tills den känns färdig och låt den strimlade salamin få en stund samtidigt så att den blir lite krispig.
- Lägg upp efter eget huvud och servera med brödkrutonger och finriven ost samt en klick majonnäs bredvid.
Be the first to comment