Hållbara grödor från öländska Bläsinge

Hållbara grödor från öländska Bläsinge
Hållbara grödor från öländska Bläsinge

Igår, på nyårsaftonen 2020, tog jag återigen fram min påse med schalottenlök som jag köpte på Öland i september. Det var den 24 september som jag av en händelse stannade till vid Kvarnhorva gård i Bläsinge på Öland och köpte ett par pumpor och en påse schalottenlök. Att pumporna har lyst upp vår trappa hela hösten och fortfarande gör det är väl ingen sensation direkt men att schalottenlöken skulle vara pigg och fräsch hela året ut hade jag inte räknat med. Jag har förvarat papperspåsen med löken i en låda i kylskåpet och använt dem allt eftersom. Det var man skulle kunna kalla hållbara grödor från öländska Bläsinge.

Schalottenlök -en amaryllis

Jag använder gärna schalottenlök i matlagningen. Särskilt då i såser och när jag vill ha mild smak av lök men inte någon framträdande konsistens. Bananschalottenlök är en långsmal variant som på grund av sin form är praktisk att använda. Visste du förresten att schalottenlök hör till familjen amaryllisväxter?

Ottenby fågelstation

Tidigt i höstas tillbringade lena och jag ett par dagar på Öland. Det blev mycket fågelskådande på Ottenby fågelstation och härliga middagar på Gammalsbygården gästgiveri där vi bodde. Fågelskådningen hör till Sveriges bästa och vi fick flera nya ”kryss” i artlistan. det är en härlig miljö för den fågelintresserade och här kan man få se Sveriges minsta fåglar såväl som de största. När magen börjar kurra är det bara att bege sig till Restaurang Fågel Blå för fika eller lunch. Eftersom Ottenby ligger i kung Karl X:s gamla hjorthägn så är en av paradrätterna naturligtvis hjortfärsbiffar. Självklart går det även att få den öländska specialiteter ”lufsa” som är en sorts ugnspannkaka riven potatis och rimmat fläsk. Den räknas, jämte kroppkakor som landskapsrätt på Öland.

Gammalsbygårdens Gästgiveri

I Gammalsby på Ölands östra sida knappt två mil norr om Ottenby ligger Gammalsbygårdens Gästgiveri. Här finns 14 rum för resande och en trivsam restaurang i huvudbyggnaden. Miljön är lugnt lantlig och det r inbjudande att koppla av med en kall lokal hantverksöl i trädgården efter dagens fågelskådande. Miljön och maten i gästgiveriet är charmigt familjär och hemtrevlig. Det serveras en ny meny varje kväll och maten som är lantlig och finstämt rustik passar mig som hand i handske.

Naturrum Ottenby

På Ölands södra udde, vid Sveriges högsta fyr Långe Jan,(42 m), ligger Ottenby Naturum. Det drivs av BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län. Det finns 33 Naturum från Abisko i norr till Falsterbo i söder.

Länkar

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*