Italiensk pasta från norr till söder – Lika men olika

Pasta
Pasta

Den venetianske upptäcktsresanden Marco Polo (1254-1324) sägs ha tagit med sig pastan från Kina. Det må vara hur det vill med den saken men pastan har en grundmurad plats i de italienska köken. Pastan skiljer sig dock en hel del mellan de italienska landsändarna både vad gäller deg, form och smak.

Ön Ven i Öresund har varit en av få platser i Sverige där man tidigare har odlat durumvete men jag såg häromdagen att Kungsörnen gör reklam för Pasta gjord på durumvete från Gotland.

I brittiska The Guardian hittade jag en intressant artikel om pasta som du kan läsa här nedan i en fri översättning. Eller klicka på länken längst ner för att läsa originalartikeln där du även hittar fyra recept olika pastarätter, var och en typisk för sin region.

 

The Guardian Logo

Italienarna älskar sin pasta.

Det är få saker som förenar hela landet så som pastan. Ändå är pastarätterna ofta olika från region till region, från stad till stad och till och med från kök till kök. Det är inte bara formen på pastan som varierar utan även degrecepten och kanske framför allt såsen. En av de vanligaste missuppfattningarna när det gäller pasta är att färsk är bättre än torkad. Den torkade pastan, gjord på durumvete och vatten, som har sitt ursprung i Campanien kan vara precis lika bra som den färska.

Det gäller också att ha koll på om det skall vara ägg i pastan eller ej. I de nordliga regionerna såsom Piemonte, Lombardiet, Veneto och Emila Romagna är det vanligt med ägg i den färska pastan. I Ligurien, Toscana, Umbria, Basilicata och Apulien är det vanligare med färsk pasta på endast vatten och mjöl.

När vi sedan börjar gå in på vilken form pastan har så är förmågan att transportera sås viktig. Italienarna är noga med att att ha rätt pasta till rätt sås. Till exempel serveras pasta bolognese helst tillsammans med porös äggpasta som tagliatelle. Musslor serveras med spaghetti eller linguine men aldrig med penne…

Via länkarna nedan hittar du fyra recept på traditionella pasta-sås kombinationer. I Veneto längst upp på ostkusten hittar vi den venetianska salsan med ansjovis och lök tillsammans med den lokala pastan ”bìgoli”. Från Marche kommer fettucine med korv och svamp och en olivsås som ofta kallas ”Boscaiola”. Söderut på västkusten i Campanien stöter vi på den klassiska ”spaghetti alle vongole”, med musslor. Till sist kommer vi till Sicilien och ”pasta alla norma”, -en sås med den för södra Italien så vanliga stekta auberginen.

Källa: The Guardian -Pasta recipes from the north and south of Italy…

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*