Ostbricka från Sveriges minsta andelsmejeri

"Unboxing" min ostlåda från Gäsene mejeri
"Unboxing" min ostlåda från Gäsene mejeri

I Ljung, mitt i Västergötland, ligger Gäsene mejeri som är Sveriges minsta andelsmejeri. Det startades 1931 och ligger forfarande på samma plats. Gäsene mejeri ägs av 24 mjölkbönder vars gårdar alla ligger inom 25 minuters avstånd från mejeriet. Snacka om lokalproducerat. På mejeriet finns en ostbutik men den största delen av försäljningen sker genom detaljhandeln i Västsverige. I förra veckan lade Lotta på mejeriet ut en blänkare på Facebook där hon erbjöd en ostbricka som räcker till minst 4 personer för bara 119 kr. Det var bara att beställa på Facebook för att sedan hämta i mejeributiken i Ljung. Jag hängde naturligtvis på, och jag blev inte besviken.

Ostbricka från Sveriges minsta andelsmejeri

Ostbrickan bestod av fem ostar från Gäsene mejeri, en liten burk aprikosmarmelad och en liten ask med fyra djävulskt goda praliner. Ostarna var den krämiga Bondmoran med hela 15 månader på nacken, Västgötaost, Västgöta special ochVitlöksost. En bra kombination med olika smaknyanser och till sist en fin avslutning med den kryddiga osten Fruns peppriga. Marmeladen var jättegod men visst hade det varit kul om även den och pralinerna hade varit lokalproducerade.

Tillbehör till ostbrickan

Jag tycker om frukt som tillbehör till ostbrickan. Ett gott krispigt päron och blå vindruvor är alltid gott. De finns de som säger att vindruvor inte passar ihop med rött vin men det struntar jag i. Ekologiska digestivekex, några grissini och Kurts honung kompletterade det hela.

Vin till Gäsene ostbricka

Som vanligt står det var och en fritt att välja dryck till ostarna men om du frågar mig så föredrar jag ett bärfruktigt rött vin till den här typen av ostar. En Barbera från Piemonte eller en Beaujolais cru skulle sitta som en smäck. Om du föredrar vitt vin så skulle säkert en Sancerre eller en Verdicchio funka lika bra.

Ostbricka från Sveriges minsta andelsmejeri

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*