Kycklingwok för hela familjen -Färgsprakande, gott och lättlagat

Kycklingwok för hela familjen
Kycklingwok för hela familjen

Wokad kyckling med svamp och grönsaker är en rätt som hela familjen tycker om. Den är enkel att laga och alla kan vara med och hjälpa till. Att låta barnen vara med och hacka grönsaker, woka kyckling eller duka bordet är både kul och skapar gemenskap. Att det sedan är mycket trevligare att laga maten tillsammans råder det ingen tvekan om. När det gäller barnen, och även vuxna för den delen, är den pedagogiska delen av matlagningen också värdefull. Att lära sig att mat inte bara är något som helt plötsligt står på bordet och är färdig att ätas.

Utan att vara någon näringsexpert så känns en kycklingwok med svamp och grönsaker både nyttig och miljösmart. Att det dessutom är jättegott är ju ingen nackdel. Servera woken på bordet direkt ur wokpannan tillsammans med nudlar eller ris, eller bara som den är. Färgsprakande gott och lättlagat. Man blir hungrig bara av att bara titta på den.

Kycklingwok för hela familjen

Ingredienser  (4 port)

  • 400g Kycklingfilé
  • 1 knippe Färsk broccoli
  • 200g Färska champinjoner
  • 1/2 Medelstor purjolök
  • 1 Stor rödlök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 Gul paprika
  • 1 Röd paprika
  • 200g Vitkål
  • 0,5dl Sweet Chili
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Rapsolja att woka i.
  • 1 msk kinesisk soja
  • (ev. 2 tsk riven eller finstrimlad ingefära)

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna och svampen.
  2. Skär dem i önskade bitar, (använd gärna även stammen på broccolin).
  3. Skär rödlöken i små klyftor och skiva purjolöken grovt.
  4. Finhacka vitlöksklyftorna.
  5. Strimla vitkålen grovt.
  6. Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka strimlor. (Skär kycklingen sist på skärbrädan och med kniven)
  7. Börja med att woka kycklingen tillsammans med soja, lite nymalen svartpeppar och ev. ingefära, tills den är genomstekt.
  8. Lägg sedan undan kycklingen i en bunke under tiden du wokar svamp och grönt.
  9. Woka löken först i lite olja utan att den får färg.
  10. Woka sedan alla grönsakerna. Låt dem inte gå för länge så att de tappar fräschören.
  11. Lägg i champinjonerna och låt dem gå med ett par minuter.
  12. Lägg i kycklingen och fräs ihop alltsammans någon minut tillsammans med sweet chili.
  13. Smaka av med ev. salt, nymalen svartpeppar och sweet chili.
  • Ställ hela pannan på bordet och servera gärna tillsammans med kokta nudlar eller ris.
  • Om du inte har någon wokpanna så går det lika bra med en stor stekpanna.

 

Kycklingwok för hela familjen
Kycklingwok för hela familjen

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Trackback / Pingback

  1. Kycklingwok | Brittas matblogg

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*