Ostbricka var gott på 1970-talet – och det är gott nu…

Ostbricka
Ostbricka

På 1970-, och 80-talet åts det mycket ”ostbricka”. Det var en vanlig avslutning på måltiden, oavsett om man åt på restaurang eller om man åt hemma. Jag tycker mig nu kunna skönja en renässans för ostbrickan. Jag ser den återigen ofta i restaurangmenyerna. Mindre konsumentförpackningar av både enstaka ostar och färdiga ”ostbrickor” med 3-4 olika ostar blir allt vanligare i livsmedelsbutikerna.

Egentligen är det inte så konstigt att det har blivit ”inne” att äta ostbricka igen. Den passar bra i vår speedade värld där allting skall gå med blixtens hastighet och där karriärer med 60-timmarsveckor ställs mot hållbar livskvalitet och familjeliv. Det är tilltalande enkelt att svepa förbi det kvällsöppna snabbköpet och handla några ostar, lite kex och ett par päron. Det krävs ingen tillagning och är dessutom gott. Är ostbrickan den idealiska rätten? Det är i alla fall något som de flesta tycker om och det är ju ett argument som håller.

Att välja ett gott vin till ostbrickan är inte svårare än man gör det till. Det finns traditioner som t.ex. att dricka Sancerre (Sauvignon Blanc) till getosten och portvin till mögelostarna. Det har dessutom varit hopplöst ute att dricka rödvin till osten under några år nu. Jag tycker dock att du kan bortse helt från alla traditioner och trender. Det allra viktigaste när det gäller vinvalet är vad du och de som skall dricka vinet tycker om att dricka. Gillar du rödvin; drick rödvin. Gillar du vitt eller torrt eller sött; välj då det. Därmed inte sagt att det inte finns en del skäl till traditionerna och trenderna. Självklart balanserar sötman i ett portvin sältan i en mögelost och visst passar smakerna, sötman, sältan och syran i ost och vin olika bra tillsammans. Om du vill prova själv så kan du ju servera flera viner samtidigt till ostarna och låta dig och dina gäster ha en givande ost-, och vinprovning tillsammans samtidigt som ni äter.

Om du är intresserad av lokalproducerad mat är ostbrickan absolut något för dig. Det var längesedan som det fanns så många lokala ostproducenter och ostbutiker som det finns nu. Det görs härliga ostar i snart sagt varje buske.

Oavsett dina skäl till att äta ostbricka så tycker jag att det är ett bra val. Det är förutom att det är gott, både socialt och trevligt att träffas över en ostbricka i höstmörkret. Att koppla av en stund och njuta av ostar, viner, familj och vänner. Blir det ost över så kan de kanske få förgylla en sås eller rentav bidra med härliga smaker i en ostsufflé.

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*