Camille Giroud Bourgogne Rouge 2015 -klassiskt men ändå modernt

Camille Giroud Bourgogne Rouge
Camille Giroud Bourgogne Rouge

Det här är en Bourgogne som verkligen smakar som en Bourgogne. Pinot Noir är en mycket gammal druvsort som har odlats i Bourgogne sedan 100-talet. Vilket innebär att den fanns här redan innan romarnas erövringar. Det är en druva som inte är helt lätt att odla men där förutsättningarna är goda kan den ge fantastiska viner. Pinot Noir är en av huvuddruvorna i Champagne. Den odlas dessutom med framgång även i bl.a. USA, Chile, Tyskland, Italien, Australien. Den mognar sent och har därför fått namnet Spätburgunder i Tyskland. Pinot Noir odlas idag över hela världen och gör riktigt bra ifrån sig i lite svalare klimat. Bra Pinot Noir är aldrig billig. Däremot kan riktigt exklusiva viner kosta nästan hur mycket som helst. För vinkännarna är ”DRC” ett begrepp. Det står för Domaine de la Romanee-Conti, som är Bourgognes förnämsta vinproducent och som producerar världens kanske dyraste vin. Du får slanta upp runt 20 000-30 000kr för en ung flaska och då gör du klokt i att låta den ligga i ett antal år för att nå sin fulla potential.

Druvorna till Camille Giroud Bourgogne Rouge 2015 har vuxit i Côte de Beaune, Côte de nuíts och Côte de Chalonnaise. Det är ett klassiskt vin, i modern stil, som är klart att drickas nu men som även kan lagras några år. Vinet är klart och ganska tunt i färgen vilket Pinot Noir brukar vara. Doften är härligt bärig med mogna körsbär och en touch av viol och rosmarin. Smaken är balanserad och elegant med en diskret ton från lagringen i de milt rostade ekfaten. Vinet är mycket välgjort med fin struktur och bärighet som sitter kvar länge på tungan.

Camille Giroud Bourgogne 2015 passar bra till eleganta, inte för kraftigt kryddade, rätter av t.ex. lamm, kalv, vilt eller fågel.

Vinfakta

  • Camille Giroud Bourgogne 2015
  • Årgång: 2015
  • Druva: Pinot Noir
  • Pris: 189kr
  • Artnr: 96670
  • Volym : 750 ml
  • Alkohol: 13%
  • Ursprung: Frankrike, Bourgogne
  • Klassificering: Appellation Bourgogne Contrôlée

Länkar

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*