Sex flaskor av samma vin som är lagrat på ekfat från sex olika länder. Det är vad ”Rabiega The Oak Case” handlar om. Det var under statliga Vin & Sprits tid som journalisten och sedermera vinmakaren Lars Torstensson från Hjo huserade på företagets egen vingård Domaine Rabiega i Provence. Torstensson fick ganska fria händer att driva vingården som även var en kursgård där de anställda skolades i bland annat vin och vinproduktion. Här producerades viner under etiketten Domaine Rabiega vilka vann flera internationella utmärkelser. Toppvinet Clos d’Iere som jag provade för en tid sedan håller fortfarande.
Förutom att producera prisbelönta viner experimenterade Torstensson bland annat med hur olika lagring och förslutning påverkade vinerna. Detta resulterade i ”The Oak Case” och ”The Cork Case” som under en tid kunde köpas på Systembolaget. Domaine Rabiega såldes 2006 och Vin& Sprit ett par år senare. Lars Torstensson har på senare år ”fått vingar” och kan titulera sig flygande vinmakare med världen som arbetsfält. Han ägnar sig dessutom åt författeri och har såväl fackböcker om vin som skönlitterära alster på sitt samvete. Han driver även en prisbelönt blogg där skrivandet återigen får utlopp.
Rabiega The Oak Case
Rabiega The Oak Case togs fram för att ge intresserade vinprovare möjlighet att prova hur olika ekfat påverkar vinet. Lådan innehåller sex flaskor vin som har samma vin som grund men som legat lika länge på ekfat från sex olika länder. Vinet är gjort på druvorna Syrah och Cabernet Sauvignon. De olika ekfaten är gjorda på ek från Ryssland, Ungern, Sverige, Slovenien, USA och Frankrike.
Fortfarande ok?
Jag har ända sedan min tid på Vin & Sprit haft ett exemplar av ”The Oak Case” liggade i vinkällaren och då och då funderat över när jag skall prova den. Åren har gått och vinet i The Oak Case var ju inte egentligen avsett för långtidslagring så jag har de senaste åren undrat om vinet fortfarande var ok. Min låda var av årgången 2000 vilket betyder att det i år är 18 år sedan skörden. En aktningsvärd ålder för vilket vin som helst. Kan det verkligen fortfarande gå att dricka med någon behållning? Skulle de olika ekfatens inverkan fortfarande kännas? Nu skulle jag äntligen få veta. Tillsammans med vinintresserade goda vänner skulle jag prova Rabiega The Oak Case.
Öppen provning
Jag vill poängtera att provningen inte var speciellt strikt genomförd, men vi var 14 personer som med liv och lust tog oss an uppgiften. Precis som det brukar vara så kom vi fram till lite olika slutsatser och hade olika favoriter. Jag har provat The Oak Case i blindprovning tidigare men eftersom det är hart när omöjligt att pricka de olika ekfaten rätt så var vår provning helt öppen.
Frankrike i topp både vad gäller eklagring och fotboll
Vi hade av någon outgrundlig anledning förlagt vinprovningen på samma dag som VM-finalen i fotboll vilket påverkade koncentrationen något. Någon av deltagarna hade på modernt manér smugit upp sin iPhone på bordet, farligt nära spottkoppen, och kom ibland med lågmälda utrop som ”shit”, ”yes” och ”off-side för h-e”. Provningen tog en god stund under glassnurrande, sörplande och mumlande. Som sagt hade vi många olika uppfattningar om vinerna och diskussionerna gick höga.
The Oak Case har förmodligen aldrig varit bättre
För egen del håller jag lagringen på fransk och svensk ek som favoriter. Den på svensk ek hade mest tryck kvar och den från USA hade tunnat ut något. Jag misstänker att skillnaderna i vinerna har accentuerats med åren och att skillnaderna är större nu än någonsin. The Oak Case har förmodligen aldrig varit bättre. -Och kanske inte blir det heller.
”Vilket var bäst?”
Alla deltagarna avkrävdes ett svar på frågan om vilket vin de tyckte var bäst och omröstningen utföll enligt följande.
- Ryssland: 1
- Ungern: 4
- Sverige: 2
- Slovenien: 5
- USA: 1
- Frankrike: 1
2018-08-01
Läs vinmakarens Lars Torstensson kommentarer om provningen av Rabiega ”The Oak Case”.
https://vinifierat.se/2018/…/01/the-oak-case-torbjorns-tips/
Läs vinmakarens Lars Torstensson kommentarer om provningen av Rabiega ”The Oak Case”.
https://vinifierat.se/2018/…/01/the-oak-case-torbjorns-tips/