Räkmacka med avokado och chilimajonnäs -fräscha smaker

Räkmacka med avokado och chilimajonnäs -fräscha smaker
Räkmacka med avokado och chilimajonnäs -fräscha smaker

En räkmacka är alltid ett bra val. Oavsett om du vill ha en liten macka till eftermiddagsfikat eller om du vill ha en stor maffig till lunch eller kvällsmat. storleken på en räkmacka kan variera från kanapé till smörgåstårta. Bröd majonnäs och tillbehör varierar också så det enda som räkmackor i alla former har gemensamt är just räkorna. Mitt tips idag är en räkmacka med avokado och chilimajonnäs -fräscha smaker.

Vilka räkor är bäst på räkmackan?

Är det alltid färska handskalade som är bäst? Nu är det ju inte alltid man har tillgång till färska räkor och av den anledningen finns det flera fullgoda alternativ. Jag brukar köpa Kosterfiskarns lyxräkor i lake och har nästan alltid en burk i kylskåpet. De är alldeles utmärkta och har en stor fördel framför färska. De finns där när jag behöver dem. Jag har även provat frusna stora räkor men tycker inte att de är så mycket bättre än bra räkor i lake. Dessutom så förfryser jag nästan fingrarna när jag skalar dem för att jag inte har haft tillräcklig framförhållning och låtit dem tina ordentligt.

Rejäl eller halv räkmacka?

En betraktelse om räkmackor från min bok ”bloggrecept för matglada”.

För att räknas till de rejäla räkmackorna så måste det i min värld vara minst 150-200 gram skalade räkor. Det blir en räkmacka som är en hel måltid. Självklart går det att göra en räkmacka med en mindre mängd räkor men den klassas då som halv. Den halva är precis lika god som den rejäla men mindre alltså.

Räkmacka med avokado och chilimajonnäs -fräscha smaker
Skriv ut receptet

Räkmacka med avokado och chilimajonnäs

Måltid: Förrätt, Huvudrätt, Smørrebröd
Kök: Svenskt
Sökord: Avokado, Chili, Lime, Räkor
Portioner: 2
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 blad romansallad
  • ruccolasallad
  • 1 mogen avokado delad på mitten och skivad
  • 240 gram räkor i lake eller färska
  • 2 hårdkokta ägg skurna i klyftor
  • 0,5 lime i tunna klyftor
  • 0,5 rödlök i tunna klyftor
  • 1,5 dl chilimajonnäs
  • 2 minitomater till garnering
  • olivolja

Gör så här

  • Rosta brödskivorna i en het stekpanna med ett par droppar olivolja.

Montera räkmackan

  • Grunda med ett par matskedar chilimajonnäs på brödet.
  • lägg på ett romanssalladsblad, några ruccolablad och en halv skivad avokado. Droppa gärna lite lime på avokadon.
  • Lägg på räkor och äggklyftor lite "lagom slarvigt".
  • Garnera med delade minitomater, limeklyftor, lite fint skurna rödlöksklyftor och några ruccolablad.
  • Servera extra chilimajonnäs bredvid i t.ex. ett snapsglas.

Övrigt

Som vanligt när det gäller skaldjur så föredrar jag ett vitt vin som inte har ekfatslagrats. Ekkaraktär och kokta skaldjur lirar inte så bra ihop. 
Självklart passar det även bra med en god, inte för mörk eller "humlig", öl till räkmackan.
Chilimajonnäs -smaksätt milt eller med eftertryck
Skriv ut receptet

Chilimajonnäs

Portioner: 3 dl
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk fransk senap
  • 3 dl solrosolja
  • 2 tsk sambal oelek
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Vispa ihop äggulor, vinäger och senap.
  • Tillsätt oljan lite i taget under ständig vispning.
  • Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  • Vispa i Sambal oelek. (Vill du ha den starkare så tar du bara lite mera)
  • Förvara chilimajonnäsen i kylen tills den skall användas.

Övrigt

Chilimajonnäsen står sig minst 4-5 dagar i kylen.

 

Räkmacka med chilimajo
Räkmacka med chilimajo

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*