Om jag har varit otydlig tidigare så säger jag det igen; matiga mackor är något av det bästa jag vet. Vi brukar skoja här hemma om att min plats i köket nog egentligen är i kallskänken. Det ligger något i det. Att svänga ihop ett smörrebröd till lunch eller till kvällsmat gör jag gärna. Mina matiga mackor är, förutom goda och ibland hyfsat snygga, även resultatet av praktisk matlagning. När du lagar middag på råvaror som passar till smörrebröd, ta då och se till att du lagar lite för mycket. Det var precis det som hände i härförleden när jag lagade stekt röding med löjromspotatis. Det blev två bitar stekt röding ”över”. Som gjort för rödingmacka med löjromspotatis -macka i världsklass.
Röding -fina fisken
Att röding är fina fisken råder det väl ingen tvekan om. Redan priset hos fiskhandlaren skvallrar ju om det. Rödingen är en laxfisk men har betydligt mer sparsmakad doft och smak än laxen. Den går till exempel att ta i utan att behöva gnugga händerna med citron flera dagar efteråt. I stekpannan uppför den sig städat och väluppfostrat. Men det gäller att vara lite försiktigt och inte ”bösa på”. Smakerna överensstämmer med karaktärsdragen. Rödingen har fina milda smaker och är lika god varm som kall. Ibland tycker jag nästan att den är godare kall. Kanske är det så att det framträder nya smaknyanser när den kallnar efter stekningen. Fina fisken var ordet.
Rödingmacka med löjromspotatis
Ingredienser
- 1 bit kall stekt röding -ta bort skinnet
- 1 dl kall löjromspotatis
- 1 skiva kavring
- 1 blad romansallad
- 1 msk majonnäs
- salladslök, gurka och dillvippa till garnering
Gör så här
- Bred majonnäs på en kavringskiva och lägg på salladsbladen
- Bred ut gräddstuvad potatis och lägg på rödingen
- Garnera med ett pr skivor gurka och lite skivad salladslök.
- Toppa med en dillvippa.
Be the first to comment