Smörrebröd med kycklingpytt -oj vad gott!

Smörrebröd med kycklingpytt -oj vad gott!
Smörrebröd med kycklingpytt -oj vad gott!

Igår blev det en kajsa-varg-måltid hemma hos oss. Vi hade ett par kycklingfiléer som behövde tillagning och jag funderade kanske inte så länge, men väl, på vad de skulle få för sällskap. En djupdykning i kylskåpet visade sig resultera i några potatisar, en slatt rödvinssås sedan farsdags-middagen, en röd paprika som var lite rynkig precis som jag, en liten bit halloumiost som utan förklaring blivit kvar, fin rödlök och lite spetskål av aktningsvärd ålder. Det var enligt min måttstock en bra grund att stå på. Nu skulle inriktningen väljas och eftersom stekt potatis alltid är gott så föll valet på en kycklingpytt. Den blev riktigt god och avnjöts tillsammans med en hustru och en öl. -Perfa, som det heter nu för tiden. Dock blev det så pass väl tilltaget att jag fick en rest över till nästa dag. Till idag alltså. -Perfa igen. Eftersom jag är svag för smörrebröd så smörade jag en skiva mörkt fröbröd, applicerade ett blad romansallad och ovan nämnda lätt uppfrästa kycklingpytt, på detta. Mästerverket toppades med en generös sked av farsdags-rödvinssåsen och nyriven parmesanost. Smörrebröd med kycklingpytt -oj vad gott!

Pytt i panna är bra husmanskost, för det mesta…

Pytt-i-panna är som bekant ingen exakt vetenskap. Den är i bästa fall fantastiskt god men kan i slarviga kockars närvaro bli riktiga bottennapp. Jag tycker inte om att blanda för många ingredienser och de får inte ligga för långt ifrån varann smakmässigt. Pytt-i-panna skall vara gott, inte hälsovådligt och smaka småhärsket. Jag har själv fått mig serverat pytt i panna med flera olika sorters korv, kassler och svårdefinierbara förmodliga fläskköttsbitar i samma pytt. Snacka om ”hänt i veckan” och kanske rentav förra veckan också. Detta kan man råka ut för på fredagarna på mindre nogräknade lunchrestauranger som dessutom har mage att ta betalt för eländet. Det är snarare så att de som äter smörjan borde få riskpengar.

Torbjörns smörrebröd med kycklingpytt 2-3 port

Ingredienser

  • 1 skiva mörkt fröbröd per portion
  • kycklingpytt lätt smörfräst i stekpanna (se recept nedan)
  • romansallad
  • rödvinssås, eller annan god sås
  • nyriven parmesanost

Gör så här

  1. Smöra brödskivorna.
  2. Lägg på ett eller ett par blad romansallad på varje brödskiva.
  3. Fördela kycklingpytten på smörrebröden.
  4. Toppa med en generös sked rödvinssås.
  5. Riv över lite parmesanost.

Servera med en god öl och ett leende på läpparna.

Recept på Torbjörns kycklingpytt

Ingredienser i valfri mängd

  • kokta fasta potatisar
  • kycklingfiléer
  • rödlök
  • spetskål
  • röd paprika
  • rödvinssås, eller annan god sås
  • smör och olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Naturligtvis går det att variera ingredienserna efter vad som finns i kylskåpet.

Gör så här

  1. Dela potatisarna i lagom bitar.
  2. Finklyfta rödlöken och strimla paprikan.
  3. Strimla spetskålen eller skär den i bitar om du hellre vill.
  4. Tärna (alltid kycklingen sist) kycklingfiléerna i lagom bitar.
  5. Stek potatisen i smör och olivolja, (gärna i en egen stekpanna), salta efter behag.
  6. Bryn kycklingen tills den har och fått färg och är genomstekt.
  7. Lägg till rödlök, paprika och spetskål.
  8. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  9. Lägg i potatisen och fräs ihop alltsammans i samma stekpanna några minuter.

Relaterade recept

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*