SM i mathantverk avgjort i Åre – Egentligen är vi alla vinnare

Foto: Eldrimner nationellt resurscentrum för mathantverk
Foto: Eldrimner nationellt resurscentrum för mathantverk

Det är fantastisk hur många entusiastiska och kompetenta små matproducenter det finns i vårt avlånga land. Oftast har de just entusiasmen och känslan för de lokala råvarorna gemensamt. Visst är det uppfriskande att i vår globala värld kunna smaka på lokalt mathantverk av högsta kvalitet. Jag tror att vi underskattar oss själva som matnation och lätt bara ser de stora internationella produkterna. Italienska och franska ostar, vin från Spanien eller Sydafrika, biff från Argentina, lamm från Nya Zeeland och så vidare. Det är naturligtvis inget fel på dem, men vi går miste om mycket om vi inte tar vara på vår egen lokala mattradition. Visste du att ruccola och oregano heter senapskål och kungsmynta på svenska?

Över 500 produkter

I tisdags bedömdes över 500 produkter under årets öppna SM i Mathantverk som hölls i Åre. Det tävlades i 45 klasser och 181 företag deltog. Alla landets län var representerade utom Uppland och Kronoberg. Flest deltagare kom från Jämtlands-, Skåne och Västerbottens län. Att det är ett öppet SM innebär att deltagare från andra länder också är välkomna och det fanns företag flera från Danmark, Finland och Norge bland de tävlande. Länstävlingen vanns av Jämtland som tog hem 12 guld, 10 silver och 1 brons. Skärvångens bymejeri vann imponerande 11 medaljer i olika ostklasser. Gävleborg knep andraplatsen före treorna Västerbotten, Skåne och Västra Götaland. Bland deltagarna fanns såväl rutinerade som nystartade företag. Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger tog sitt tionde guld medan Cecilia Olsson från Vitaby kyrkby mejeri i Skåne, som startade sin verksamhet för bara åtta månader sedan, tog sitt första. Det är jättekul att svenskt mathantverk uppmärksammas genom SM och att så många duktiga och engagerade människor vinner medaljer. Fast egentligen är vi alla vinnare som har ett så stort urval av lokala produkter att välja bland.

181 deltagare

Det var som sagt 181 deltagare vid SM i mathantverk men självklart finns det många fler som inte var med och tävlade. Ibland kan de vara lite svåra att hitta även om de finns nära dig. Många av de små lokala producenterna har inte råd att marknadsföra sig lika mycket som de nationella och de globala aktörerna. Det är många gånger tufft att vara en liten, lokal matproducent. Ofta innebär det många timmars jobb och dålig lönsamhet. För många har det blivit ett sätt att leva och att kunna göra det man älskar och brinner för. På senare år har Internet och sociala media, t.ex. Facebook, blivit kanaler att synas i och som inte behöver kosta multum. Ett annat tips är internetsajten Gårdsnära som hjälper dig att hitta lokala producenter av mat och dryck i hela Sverige.

Håll ögonen öppna och smaka på vad mathantverkare och småproducenter i ditt närområde har att erbjuda. Och du, skynda dig medan de finns kvar…

 

 

Foto: Eldrimner nationellt resurscentrum för mathantverk
Foto: Eldrimner nationellt resurscentrum för mathantverk
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*