Smart nyårsmiddag -Bubbel för hela slanten

Bubbel och löjrom
Bubbel och löjrom

Nyårslyx

Lite nyårslyxiga maträtter med väl valda viner och vänner är något som de flesta av oss känner igen och tycker om. När det gäller maten så är det lätt att bli överambitiös och välja avancerade rätter som låser dig vid spisen en stor del av nyårsaftonen. Satsa istället på en smart nyårsmiddag med bubbel för hela slanten

Smart meny

Det gäller att vara lite smart och välja rätter som går att förbereda så långt som möjligt innan gästerna kommer, och som inte kräver så mycket jobb i samband med serveringen. Jag vill ju gärna vara med på festen, umgås med familj och vänner och inte bara laga mat hela kvällen.

Välja viner

Att välja viner som passar till rätterna är inte så svårt som man kan förledas att tro. Om du vill göra det riktigt enkelt och festligt för dig med vinerna till nyårsmiddagen så rekommenderar jag dig att ta steget fullt ut och låta alla vinerna bubbla av nyårsglädje. Mousserande viner till alla rätterna alltså. Det är fantastiskt gott och känns lite extra lyxigt, vilket passar perfekt just på nyårsaftonen. Jag lovar att det kommer att ge festen en extra kick och gästerna kommer garanterat att gilla det. Att sedan bubblande vita viner och roséviner gör sig betydligt mindre påminda dagen efter än röda viner är ju ett plus i kanten.

Prosecco som välkomstdrink

Börja med att bjuda på en Prosecco från Norditalien när gästerna kommer. Prosecco är gjort på den gröna druvan Glera och har ofta en aning mera sötma än till exempel Champagne vilket gör att det passar särskilt bra som välkomstdrink när smaklökarna inte har förberetts med något att äta. Dessutom är det en vintyp som både vana och ovana vindrickare har lätt för att tycka om. Jag tycker alltid att bubbel är gott som fördrink och det skapar dessutom en skön och lättsam känsla. Bubblorna, kolsyran, får Proseccon med hjälp av charmatmetoden vilket är en andra jäsning på ståltank.

Cava till löjrommen

Till förrätten väljer jag en Cava från Penedes i Spanien där nästan all Cava produceras. Cava är ett mousserande vin som produceras på samma sätt som Champagne i Frankrike. Methode Traditionelle, vilket innebär att vinet har fått sin bubblande kolsyra genom en andra jäsning på flaska. Flaskorna lagras minst 9 månader i flaska i källare och tunnlar som huggits ut i kalkstenen under jord; Cavas. Druvorna som används är huvudsakligen de gröna druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Cava är ofta ett mycket prisvärt alternativ.

Champagne till varmrätten

Varmrätten är nyårsaftonens huvudnummer och det är här vi skall ta in det tunga artilleriet. Champagne, kungen bland mousserande viner. Champagne produceras i vindistriktet med samma namn, i nordöstra Frankrike. Här betingar druvorna höga priser vilket också återspeglar sig i priset på vinerna. I Champagne odlas nästan bara tre druvsorter. En grön och två blå. Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. En standardchampagne är oftast gjort på en blandning av alla tre druvorna men är ändå ett vitt vin. Detta är möjligt på grund av att färgen i druvorna sitter i skalen och att man vid vintillverkningen inte låter de skalen på de blå druvorna ligga kvar i musten och laka ur färg. Om champagnen är gjort endast på druvan Chardonnay som är en grön druva så kallas den ”blanc de blancs” som helt enkelt betyder ”vitt från vitt”. Görs det på endast blå druvor kallas den ”blanc de noirs”; Vitt från svart. Champagne är det enda vindistrikt  inom EU där det är tillåtet att blanda vitt och rött vin för att göra rosévin. En flaska Champagne har vilat minst 15 månader på sin jästfällning i flaskan under kolsyrejäsningen.

Till en lättare varmrätt med fisk eller skaldjur väljer jag gärna antingen en standardchampagne på alla tre druvorna eller en blanc de blancs på bara Chardonnay. Om varmrätten består av exempelvis kyckling, kalv eller annat ljust kött, så kan det vara ett bra val att satsa på en blanc de noirs eller en roséchampagne som ofta är lite rundare och fylligare i smaken.

Sött bubbel till desserten

En välvald dessert som anpassats efter de föregående rätterna är den perfekta avslutningen på middagen. Glass, fräsch fruktsallad och chokladmousse är några exempel på lättlagade desserter där ett glas söt bubblande Moscato d’Asti passar perfekt. Moscato d’Asti är ett sött mousserande vitt vin från trakterna kring den italienska staden Asti i Piemonte. Asti görs på druvan Moscato vilket är det italienska namnet på druvan Muskat. Muskat är egentligen en hel familj med druvor som har odlats i medelhavsområdet sedan urminnes tider. Vinet är sött och ganska alkoholsvagt, ca 7- 9%. Moscato d’Asti får sin kolsyra genom en enda jäsning i trycksatta ståltankar.

Tolvslaget

Till tolvslaget väljer jag gärna att sluta cirkeln och skåla i samma vin som välkomstdrinken. Det passar bra med Proseccons mjuka rondör. Så här dags har vi ätit en hel middag med tillhörande drycker och förmodligen har vi hunnit avnjuta kaffe och kanske någon avec. Med dessa förberedelser så passar proseccon utmärkt både i smak och pris.

Kyl vinerna

Alla vinerna bör serveras väl kylda. Tänk på att vara försiktig när du öppnar vinflaskorna. Trycket i en champagneflaska är ca 6 atmosfärer, vilket är lika mycket som i ett lastbilsdäck. Var alltså noga med att inte rikta flaskan mot någon när du öppnar den. Håll flaskan i 45 graders vinkel och lirka ur korken. Låt det gå några sekunder innan du reser den upp så hinner överflödigt tryck försvinna och du undviker att det pöser över. Mousserande viner skall alltid hällas långsamt i glasen för att inte skumma över – men vem har bråttom på nyårsafton?

Smart nyårsmiddag -Bubbel för hela slanten

Torbjörns Tips

Meny

  • Vänerlöjrom med rödlök och smetana/creme fraiche
  • Kycklingfilé med gorgonzolasås och pommes chateau samt en blandsallad med dadlar
  • Fruktsallad med gammaldags vaniljglass

Vintips

  • Välkomstdrink: Casa Vinironia Prosecco – art: 77719, pris: 89kr
  • Förrätt: Mim Natura Ekologiskt – art: 7740, pris: 109kr
  • Varmrätt: Beaumont des Crayères – art: 7891, pris: 219kr
  • Dessert: Asti Cinzano – art: 7711, pris: 79kr
  • 12-slagsbubbel: Casa Vinironia Prosecco – art: 77719, pris: 89kr (samma som välkomstdrinken)

 

Alkoholfritt alternativ

  • Richard Juhlin Blanc de Blancs – art: 1979, pris: 89kr
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*