Torbjörns spättafiléer i vitvinssås med räkor och champinjoner

Torbjörns rödspätta med räkor och champinjoner
Torbjörns rödspätta med räkor och champinjoner

Rödspätta är en favoritfisk som kan tillagas på många olika sätt. Till skillnad mot många andra fiskar har den en tydlig egensmak. Den smakar rödspätta. En hel stekt rödspätta på tallriken tillsammans med kokt potatis och skirat smör är ju en klassiker. Ett annat mycket bra sätt att tillaga rödspätta är att leta upp den största du kan hitta och låta den lagas till i eget majestät i ugnen. I det här fallet skall vi använda spättfiléer utan ben och skinn som vi lagar i en form i ugnen. Det är ett lättlagat recept som passar både till vardag och till fest.

Torbjörns spättafiléer med räkor och champinjoner

Ingredienser till 6 personer

  • 800 gram Spättafiléer utan skinn.
  • 2 dl Vitt vin (välj ett torrt gott vin).
  • 400 gram Färska champinjoner.
  • 250 gram Skalade räkor (Stora räkor i lake fungerar utmärkt).
  • 2 tärningar Fiskbuljong.
  • 2 dl vatten
  • 3 dl Vispgrädde.
  • 2 msk Hackad persilja.
  • 2 msk Vetemjöl till redning.
  • Smör att steka champinjonerna i.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Lägg spättafiléerna dubbelvikta i en smord ungsform och salta över.
  3. Häll över ca 0,5 dl vin
  4. Ställ in i ugnen och täck formen med ett bakplåtspapper.
  5. Låt stå i ugnen ca 15 minuter i 175 graders värme.
  6. Blanda vin, vatten och buljongtärningarna i en kastrull. Låt koka ner till hälften.
  7. Dela och stek champinjonerna med smör i en stekpanna till de får färg.
  8. Skaka ihop vetemjöl och lite vatten i en redningsbägare. (du kan använda beurre manié, knådat smör/vetemjöl istället om du vill)
  9. Tillsätt grädden samt spadet från fiskformen.
  10. Låt koka några minuter och späd med redningen till önskad konsistens.
  11. Häll den heta såsen över fisken och ställ in formen i ugnen 2-3 minuter till så att det blir riktigt varmt.
  12. Garnerna med champinjonerna, räkorna och persiljan.

 

Lenas kungliga potatismos

  • 2 kg King Edward-potatis
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten
  2. Slå av vattnet av potatisen
  3. Värm mjölken till ca 50 grader
  4. Klicka i smöret
  5. Salta och peppra lätt, krossa potatisen i kastrullen, med hjälp av elvisp.
  6. Blanda med elvispen
  7. Tillsätt nästan all mjölk
  8. Vispa moset, späd med resten av mjölken
  9. smaka av med salt och svartpeppar

 

Torbjörns rödspätta i ugn med räkor och champinjoner
Torbjörns rödspätta i ugn med räkor och champinjoner

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*