Lerpottasill -en sydsvensk klassiker

Lerpottasill -en sydsvensk klassiker
Lerpottasill -en sydsvensk klassiker

Matjesillen får en helt ny smak tillsammans med brynt smör. Nu är det sommar och sillen går till i alla former. Men det gör den ju för all del resten av året också. Vi har en märklig förmåga att alltid vilja äta sill så fort vi har en högtid att fira. Jag gissar att det hänger ihop med den saltade sillens hållbarhet och pris. Oftast äter vi våra sillar inlagda och kalla, men här kommer ett recept på varm inlagd matjessill. Lerpottasill -en sydsvensk klassiker.

Lerpottasillen som anses ha skånska anor består av matjessill, färskpotatis samt ägg,- och lökhack som toppas med brynt smör. Laga den till lunch i sommar eller till jul, eller till påsk, eller närsomhelst…

Lerpottasill -en sydsvensk klassiker

Ingredienser (4 port)

  • 3 burkar matjessill (125 g sill/burk)
  • 1/2 kg kokt färskpotatis
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 finhackad rödlök
  • gräslök
  • dill
  • 125 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka äggen och blanda med rödlök, gräslök och dill.
  3. Lägg potatisen, matjesillen och ägghacket i ugnsfasta portionsformar.
  4. Värm de fyllda formarna i ugnen 5-10 minuter. Det skall bara bli varmt, inte gräddas.
  5. Bryn smöret tills det får en härlig nötig doft.
  6. Ta försiktigt ut formarna ur ugnen och ställ dem på varsin underlagstallrik.
  7. Häll det brynta smöret över och servera omedelbart. Gärna med ett gott knäckebröd till.

Dryckestips

  • Självklart en kall, god öl.

 

Flera sillrecept

 

 

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*