Albert Kök Hotell & Konferens i Trollhättan – En riktig cliffhanger

Rickard Halleröd i Köket
Rickard Halleröd i Köket

Albert Kök hänger verkligen på berget ovanför Trollhättan och slussområdet. Från restaurangen och hotellet är det en formidabel utsikt över staden med Göta älv och slussområdet. Rickard Halleröd är delägare och tillsammans med Christoffer Florén leder han det dagliga arbetet på Albert Kök. De har en gedigen restaurangbakgrund och en kvalitetskänsla som återspeglas både i maten och miljön. När man kliver in på Albert Kök så möts man av en varm och välkomnande atmosfär. Det känns nästan som att komma in i ett ombonat hem, vilket inte är så konstigt eftersom det för hundra år sedan var just det.

Ursprungligen en privatbostad

Ursprungligen uppfördes byggnaden 1857 som en privatbostad åt Johan Dahlöf men såldes 1880 till tyskbördige Eduard Leopold Albert. Eduard hade under sitt arbete, som brobyggare, vid bygget av den transsibiriska järnvägen i Ryssland gjort sig en förmögenhet. Han valde att bosätta sig i Trollhättan tillsammans med sin ryskfödda fru Maria och blev med tiden en viktig samhällsbyggare som har betytt mycket för staden. 1889 grundade han på sina ägor Sveriges första detaljplanerade egnahemssamhälle. Maria dog i barnsäng 1892 och Eduard finansierade grunden till Maria Albert Sjukhem, till hennes minne.

Albert Kök var alltså ursprungligen en privatbostad och är sedan år 2000 en välrenommerad restaurang och ett konferenshotell. I mitten av huset ligger det öppna välputsade köket där man kan se när kockarna lagar alla läckerheter på menyn. Självklart finns det även en välfylld vinkällare som kan tillfredsställa de flesta önskemål från gästerna.

Parallellt driver samma ägare även systeranläggningen Nova Mat & Möten i en genuin gammal fabriksmiljö på Innovatumområdet i Trollhättan.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*