Chablis är, vilket inte många tänker på, en del av vindistriktet Bourgogne. Till skillnad från de kraftigare ekfatslagrade vita bourgognerna från Côtes-du-Beaune är de flesta vinerna från Chablis lättare och krispigare, även om det finns både fatlagrade och fatjästa viner här också. Vinerna från båda områdena är gjorda på druvan Chardonnay men är väldigt olika. Detta beror till stor del på odlingsförhållandena, men kanske ännu mera på hur traditionen styr vinmakningen och lagringen. Chardonnay trivs i kalkrika jordar och når i Bourgogne och Chablis sina kvalitetsmässigt kanske högsta höjder. Här har odlats vin sedan romarnas dagar så man har ju haft lite tid på sig att lära sig.
Petit Chablis ”Vibrant” 2016 har en mild och kristallklar gul färg. Det har en doft av äpplen och mineral samt en ton av rostat bröd som påminner om en blanc-de-blancs från Champagne. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är samma druva och en liknande jordmån. Smaken är lite återhållsam och innehåller citrus och en typisk mineralton.
Vinet passar till de flesta fisk-, eller skaldjursrätter som inte är för kraftigt kryddade. Jag dricker det gärna till ostron, musslor, räkor och havskräftor. Det passade mycket bra till Torbjörns spättafiléer i vitvinssås, och jag provar det gärna till pocherad fisk eller till ”ljusa” kycklingrätter.
Producenten La Chablisienne är ett kooperativ som genom sina medlemmar förfogar över mer än 1 200 hektar vinmark i Chablis. De gör ett 30-tal olika viner och bland dem finns vin från sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru, samt ”vanlig” Chablis och Petit Chablis.
Vinfakta
- Petit Chablis ”Vibrant”
- Årgång: 2016
- Druva: Chardonnay
- Pris: 135kr
- Artnr: 5585
- Volym : 750 ml
- Alkohol: 12,5%
- Restsocker: >3 gram/liter
- Lagring: 6 månader i ståltankar (Malolaktisk jäsning)
- Ursprung: Frankrike, Chablis
Länkar
Bli först med att kommentera