I helgen blev jag bjuden på svägerskans kantarellsoppa. Det var en perfekt förrätt en småkall och mulen lördag i januari. Förrätten följdes av en riktigt god helstekt oxfilé med krossad potatis som jag återkommer till om någon dag. Kantarellerna som plockades vid Jämnesjön i höstas gav en härlig doft och smak till svägerskans kantarellsoppa.
Svägerskans kantarellsoppa med surdegskrutonger
Ingredienser (4 pers)
- ca 200 g frysta förvällda kantareller.
- 4 vitlöksklyftor.
- 4 msk Madeira fine.
- 4 dl hönsbuljong (1 tärning + 4dl vatten).
- 2 dl vispgrädde.
- 1/2 dl crème fraiche.
- Salt och nymalen svartpeppar till avsmakning.
Citronkrutonger och bröd till soppan
- 4 skivor surdegsbröd till krutonger.
- 2 msk olivolja med citron
- 1 tsk flingsalt.
- 8 små skivor gott surdegsbröd att servera med soppan.
Gör så här
- Dela svampen i mindre bitar.
- Skala och riv vitlöksklyftorna.
- Fräs vitlöken i en msk olivolja i en kastrull.
- Tillsätt kantarellerna och fräs ihop en stund.
- Slå på madeiravinet, buljong, grädde och créme fraiche. Låt koka ihop på svag värme i 10 min.
- Mixa soppan så att den blir slät.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Pensla brödet med olivoljan och rosta det i ugnen på 200 grader tills det har fått fin färg.
- Strö lite flingsalt över brödet.
- Skär ett par av brödskivorna till krutonger.
- Häll upp soppan i skålar och toppa med krutongerna.
- Servera soppan i skålar med det rostade brödet bredvid.
Grundreceptet är hämtat från Systembolagets numera nedlagda receptservice men är modifierat på flera punkter.
Bli först med att kommentera