En god räkmacka sitter aldrig fel. Den är enkel att göra och god att äta. Gör den lite mindre så är det ett mellanmål och gör den lite större så är det en hel lunch. Räkmackan går att förbereda genom att koka äggen och slå majonnäsen i förväg. Om det är klart, så kokar du sparrisen och lägger ihop räkmackorna på mindre än en kvart. Perfekt att svänga ihop när man kommer hem från promenaden, golfrundan eller på en vanlig onsdagskväll.
Torbjörns räkmacka
Ingredienser (4-5 pers)
- 4-5 skivor Hällakaka eller liknande bröd
- 3 burkar Lyxräkor i lake (3 x 240 gram räkor)
- 2 dl Hemlagad majonnäs (Torbjörns majo)
- 250 gram Färsk grön sparris
- 4-5 medelstora ägg
- 1 påse Blandsallad (gärna med lite krispig sallad)
- 1 Citron
- Ev. dill till garnering
Gör så här
- Koka äggen (hårdkokta).
- Dela sparrisen i mindre bitar (ca 2cm) och koka den varsamt.
- Slå majonnäsen.
- Lägg upp brödskivorna på varsin tallrik.
- Bred ca 1,5 msk majonnäs på varje brödskiva.
- Lägg på en liten näve sallad.
- Lägg ett skivat ägg på kanten av varje brödskiva.
- Sila ifrån räkorna och blanda dem med sparrisen.
- Lägg på en rejäl näve räkor/sparris. (140-180 gram beroende på 4 eller 5 mackor)
- Garnera med en citronklyfta och ev. dill.
Servera gärna med lite extra majonnäs i ett snapsglas bredvid, och ett torrt vitt vin i glaset.
- Vintips: Dreissigacker Riesling Organic Trocken…
- Majonäs: Recept på Torbjörns majo…
Nam nam, men ville selv ha brukt ferske reker eller i det minste frosne. Jeg personlig er ikke så glad i reker på boks/glass i lake.
Hej Morten,
Jag håller med dig. Naturligtvis är färska räkor att föredra men där jag bor så kan vi bara köpa färska räkor på torsdagar när fiskbilen är här. Sedan skall de skalas också och min tanke var att svänga ihop en räkmacka snabbt och enkelt.