Vinprovning med Amarone – Skandinaviens eviga favorit

Vinprovning med Amarone – Skandinaviens eviga favorit
Vinprovning med Amarone – Skandinaviens eviga favorit

Amarone är ett smakrikt och mustigt vin som härstammar från Valpolicella i norra Italien. Det anses vara ett av Italiens mest exklusiva rödviner och är idag en stor favorit i de skandinaviska länderna.

Trots att drycken har producerats sedan 1950-talet så är det inte först under se senaste åren som drycken vuxit i popularitet. Det är den höga alkoholhalten på 15% och uppåt, samt de komplexa frukttonerna som utmärker vinet.

Drycken är fyllig med underbara toner av mörk frukt och även ofta russin och choklad. En lång och kraftig eftersmak följer vinet.

Vinprovning med Amarone – Skandinaviens eviga favorit

Hemligheten bakom Amarone

För 2000 år sedan producerade romarna i Verona ett Reciotovin. Det var ett sött rödvin som helt och hållet gjordes på torkade druvor. Druvorna plockades som vanligt, men fick sedan torka under minst tre månader.

Under den här tiden tappar druvorna en stor del av sin vätska och i slutet av torkningsprocessen är de väldigt lika russin i utseendet och håller en komplex smak. Den här metoden är känd som ”Appassimento” och är helt och hållet avgörande för vinets kvalitet.

Producenterna är mycket noga med att välja bort druvor som kan vara skadade så att inget ska påverka vinets smak. För att ett vin ska få klassificeras som Amarone måste 100% av druvorna som används för tillverkningen vara torkade. Slutprodukten är en fyllig dryck med en koncentrerad smak.

Ett ungt vin med gamla rötter

Man skulle kunna säga att Amarone är ett ungdomligt vin, trots att produktionsmetoden är väldigt gammal. Det var inte förrän efter andra världskriget som Amarone började produceras. När de italienska familjerna försökte att hitta en jäst som klarade höga alkoholhalter skapade de av misstag en torr Recioto, som då fick namnet Amarone.

Namnet Amarone härstammar från det italienska ”amaro” och betyder bitter. Men, den stora mängden koncentrerad frukt skapar en restsötma som gör att man ändå upplever en söt ton i vinet.

Pasta, kött och ost

Viner med kraftig smak och doft kombineras ofta med fördel till maträtter som kan hålla jämna steg i smakupplevelsen. Amarone passar extra fint till just kött. Grillat eller stekt lamm, vilt eller nötkött fungerar utmärkt, och det gör även en riktig köttgryta.

Eftersom Amarone har italienska rötter går det självklart även fint att kombinera vinet med olika typer av pastarätter. Då passar pastasåser med tomat riktigt bra.

Om du hellre vill servera vinet med tilltugg, då är det dags att plocka fram ostbrickan och fylla den med lagrad hårdost, parmesan eller kanske en svensk prästost. Du hittar fler tips på mat som passar till Amaronevin här.

Följ med på guidad Amaroneprovning!

Sedan Amarone slog igenom stort under 1990-talet har en mängd olika Amaroneviner kommit ut på marknaden. Idag är det svårare att veta vilken årgång man ska köpa och hur länge vinet behöver lagras för bästa smak.

Minst 5 år brukar rekommenderas, men många väljer att lagra sina Amaroneviner upp till 20 år i vinkällaren!

Är du nyfiken på att prova Skandinaviens favoritvin Amarone, då rekommenderar vi att du spanar in en Amaroneprovning. Taysta anordnar vinprovningar i Örebro där du provar just denna smakrika vinsort. Du blir guidad genom kvällen av en professionell sommelier som lär dig om Amarone, men också kulturen och traditionen i den omtalade vinregionen Valpolicella.

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*