Lammstek med örter och vitlök -Alltid ett säkert kort

Bryna lammstek
Bryna lammstek

Lammstek med vitlök, rosmarin och timjan är ett pålitligt koncept. Det är lätt att laga och de flesta tycker om det. Det viktigaste är naturligtvis att få tag i en bra lammstek. Jag brukar köpa mina på Backagården i Bitterna.  Det är en fråga om tycke och smak om man vill ha steken med eller utan ben. Den här steken var på ungefär 1 kg och urbenad vilket är ganska bekvämt och gör att man kan krydda steken inuti också. Stekar rent generellt är ganska lättlagade eftersom de nästan sköter sig själva när de har kommit i ugn. För att få en fin yta och få stekt in kryddorna ordentligt så brukar jag bryna steken i smör i stekpannan innan den går in i ugnen. Den här steken tog ca 60 minuter i 175 graders värme. Jag penslade den ett par gånger med en marinad/glaze som ger lite extra god smak till köttet. Servera lammsteken med en god potatisgratäng och gärna haricots verts till. Perfekt säsongsmat med lamm, potatis och bönor.

Det finns många fördelar med lammstek förutom att det är jäkligt gott. Blir det någon över så är den jättegod att äta kall i tunna skivor dagen efter. Skulle det sedan ändå vara en snutt kvar så den perfekt att göra en liten pytt i panna på.

Lammstek med örter och vitlök.

Ingredienser

  • 1 kg Urbenad lammstek
  • 4st Vitlökklyftor
  • Rosmarin (färsk eller torkad)
  • Timjan (färsk eller torkad)
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör till att bryna steken i
  • Bindgarn.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka färska kryddor om du använder det.
  3. Ta bort eventuellt nät från steken.
  4. Gnid köttet med en delad vitlökslyfta.
  5. Krydda både invändigt och utvändigt med rosmarin, timjan, svartpeppar och salt.
  6. Bind upp steken.
  7. Hetta upp stekpannan och lägg i en rejäl klick smör, skala och krossa tre vitlöksklyftor och låt dem gå med smöret.
  8. Bryn lammsteken på alla sidor.
  9. Lägg steken i en smord ugnsfast form och ställ in i ugnen.
  10. (Pensla steken 2-3 gånger med marinad/glaze under tiden i ugnen. -Inte helt nödvändigt, men gott)
  11. Låt steken gå till ca 54 graders innertemperatur.
  12. Ta ut steken och låt den vila 10-15 minuter under folie.

Skär upp lammsteken och servera den tillsammans med en krämig potatisgratäng och nykokta haricots verts.

 

Marinad/Glaze (blanda alla ingredienserna)

  • 1 dl Olivolja
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 1 msk Kinesisk soya
  • 1 msk Kalvfond
  • 2 st Finhackade vitlöksklyftor
  • Hackad rosmarin och timjan
  • 2 msk Flytande honung

 

Lammstek
Lammstek

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*