Lammfärsbiffar med parmesan och citron -fräscht och gott

Lammfärsbiffar med krämig citronsås -toppengott
Lammfärsbiffar med krämig citronsås -toppengott

Att lamm i alla former hör till mina absoluta favoriter råder det ingen tvekan om. En del har fått för sig att lamm smakar kofta och ullvantar och det är bara att tycka synd om dem. De vet inte vad de går miste om. Lammkotletter med gorgonzolasås, lammsmäcka med timjangräddsås, lammstek med örter och vitlök, lammrostbiff med trattkantarellsås. Du hör själv hur gott det låter. Lammfärsbiffar med parmesan och citron -fräscht och gott.

Lokalproducerat

Numera finns det många lammuppfödare runt om i landet så det bör inte vara något större problem att hitta en nära dig. Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk har en vägvisare till de av dem certifierade medlemmarna. Din vägvisare till Sveriges mathantverk.

Myten att lamm smakar ull

Tyvärr finns det fortfarande de som tror att lamm smakar ull. Jag skulle tro att det är får och inte lamm de har smakat. Inte för att får smakar ull men enligt flera sakkunniga som jag har talat med så kan lamm-, och fårkött som har varit i kontakt med ullen under slakten få en oangenäm smak.

De kanske aldrig har smakat lamm

Jag hade en arbetskamrat en gång som var sådär 30 år äldre än jag. Han berättade att när han var barn och kastade snöboll på vintern så blev ullvantarna blöta och för att värma händerna så stoppade han in fingrarna, fortfarande med vantarna på, i munnen för att blåsa på dem och värma dem. Precis så tyckte han att lammkött smakar. Jag har hela mitt vuxna liv ätit lammkött och aldrig varit i närheten av att känna den ullsmak som lammbelackarna hävdar att det har. Det kanske är så att de aldrig har smakat lamm och bara har hört av andra hur det smakar?

Lammfärsbiffar med parmesan och citron -fräscht och gott

Lammfärsbiffar med krämig citronsås -toppengott
Skriv ut receptet

Lammfärsbiffar med parmesan och citron

Måltid: Huvudrätt
Kök: Italienskt, Svenskt
Sökord: lamm, lammfärs, lammkött
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Lammfärsbiffar

  • 500 gram lammfärs
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl riven parmesanost finriven
  • 3 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 riven medelstor gul lök
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja och smör till stekning

Citronsås

  • 1 finhackad medelstor gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 juice och zest-finrivet skal tvätta först

Gör så här

  • Blanda ströbröd, parmesan, ägg, mjölk, riven gul lök, riven vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Låt svälla några minuter
  • Blanda i färsen och rör ihop till en jämn smet.
  • Forma till ganska små biffar.
  • Stek köttbullarna i olivolja och smör tills de har fått fin färg i en stekpanna.
  • Dra av pannan och låt stå.
  • Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull utan att de får färg.
  • Häll på vin och låt sjuda ca 5 min.
  • Häll i grädde och riv över citronskal (obs! endast det gula annars kan det bli beskt) och låt sjuda i 10 min.
  • Häll såsen över köttbullarna och låt dem koka klart i såsen.

Övrigt

Servera med tagliatelle eller någon annan god pasta.
Lammfärsbiffar med krämig citronsås
Lammfärsbiffar med krämig citronsås

Flera lammrecept

Receptinspiration

Inspirationen till det här receptet hämtade jag på coop.se.

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*