Spice Route från Sydafrika -Grenache utan tvekan

Spice Route Grenache
Spice Route Grenache

Sydafrikanska viner har varit omåttligt populära bland oss svenskar men har backat en hel del och ligger numera tvåa på Systembolaget. Leder gör Italien som är mer än dubbelt så stora som Sydafrika och trea är Frankrike.

Spice Route grenache kommer från Swartland som ligger i Coastal Region, ca 50km norr om Kapstaden. Namnet kommer sig av att buskväxten Renosterbos ser svart ut om den betraktas från avstånd när det har regnat. Den holländske kolonisatören Johan Anthoniszoon van Riebeeck döpte därför området till ”Het Zwarte Land” (the Black Land).

Spice Route är ett ganska ungt vinföretag som grundades 1997 när Charles Back köpte en 140 hektar stor egendom nära Malmesbury i Swartland. De flesta av de gamla vinstockarna rycktes upp och ersattes med nya. Dock sparades en del mer än fyrtio år gamla Chenin blanc och Pinotage-stockar. Vid nyplanteringen valde man många av Rhônedalens druvsorter såsom Shiraz, Mourvèdre, Grenache och Carignan. Vinstockarna odlas och beskärs som ”bushvine” som är det traditionella sättet och som klarar hettan bra.

Vinet har en ganska tät röd färg, en elegant kryddig doft med toner av vanilj, röda bär och gröna blad. Smaken är medelfylligt med en bra syra och en lång och fräsch finish.

En personlig reflektion om Grenache

När det gäller druvan Grenache så kan jag nästan alltid känna dofter och smaker som påminner mig om när man som barn täljde sälgpipor. Det var när man fuktade barken i munnen för att den skulle släppa som  ”grenache-smaken” kom. En ”grön” torr smak. Den påminner även om dofterna när man kvistar björkar till midsommarstången.

Vinfakta

  • Spice Route Grenache
  • Årgång: 2015
  • Druva: 100% Grenache
  • Pris: 139kr
  • Artnr: 95685
  • Volym : 750 ml
  • Alkohol: 13,5%
  • Lagring: Använda franska ekfat i 13 månader
  • Ursprung: Sydafrika, Coastal Region, Swartland
  • Producent: Spice Rote

Länkar

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*