Parmesangratinerad sparris -gudagott

Parmesangratinerad sparris -gudagott
Parmesangratinerad sparris -gudagott

Det mesta blir gott att gratinera med parmesanost. Den utvecklar så goda smaker i ugnen. För att inte tala om dofter. Idag var det den vita sparrisen som skulle få förmånen att gratineras med parmesanost, eller Parmigiano Reggiano som det heter på originalspråket. Svensk sparris med italiensk ost alltså. Jag skalade och kokade sparrisen som vanligt och kylde sedan av den med kallt vatten i kastrullen så att den inte skulle fortsätta att kokas på eftervärmen. Sedan var det bara att lägga den i en smord ugnsform och riva över parmesanen. Klart för gratinering. Jag gratinerar den i het ugn tills osten har fått lite färg. Parmesangratinerad sparris -gudagott.

Vilket vin skall jag välja?

När det gäller sparris finns det många olika uppfattningar om vad som passar bäst. Tyskarna som har en stark sparristradition väljer naturligtvis en Riesling från Tyskland. Men varifrån i Tyskland vinet skall komma beror på var man befinner sig. Självklart förordar varje region sina viner och sin sparris. Helt rätt tycker jag. Ta seden dit du kommer och drick det som bjuds. Blott Sverige svenska krusbär har

Vit och grön sparris

Det finns många olika sparrissorter med olika egenskaper och odlingskrav. Vit och grön sparris är olika sorter. Vit sparris är hårdskalig och växer under jord. Den gröna sparrisen är mjukskalig och växer ovan jord.

Parmesangratinerad sparris -gudagott
Skriv ut receptet

Parmesangratinerad sparris

Måltid: Förrätt, Huvudrätt
Kök: Franskt, Svenskt
Sökord: parmesan, Sparris, Vit Sparris
Portioner: 2
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 8 st vit sparris (2-3st/port till förrätt eller 4-6/port till huvudrätt)
  • 2 dl finriven parmesanost
  • salt och nymald svartpeppar
  • 2 dl brödkrutonger
  • 2 dl finstrimlad spetskål
  • 1 dm skalad gurka i små tärningar
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl picklad rödlök
  • 2 st klyftade småtomater

Gör så här

  • Koka upp saltat vatten i en vid kastrull.
  • Skala sparrisen
  • Koka sparrisen färdig och kyl sedan av den i kallt vatten.
  • Lägg sparrisen i en smord ugnsform och strö över parmesanosten.
  • Gratinera på övervärme i het ugn tills osten börjar få färg.
  • Blanda spetskål och gurka med en aning olivolja och lite flingsalt.
  • Lägg den gratinerade sparrisen på en tunn bädd av spetskål/gurka. Strö över brödkrutongerna.
  • Servera med en klick majonnäs och lite picklad rödlök samt några tomatklyftor och ett halvt drag med svartpepparkvarnen.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*