Citrontagliolini till lunch -snabbt och supergott

Citrontagliolini till lunch -snabbt och supergott
Citrontagliolini till lunch -snabbt och supergott

På lunch måste det gå snabbt. De flesta av oss har vare sig tid eller lust att laga lunch. Därför blir det ofta att vi slarvar. Tar en macka eller en banan eller i värsta fall hoppar över den helt. Det finns emellertid lösningar på det mesta. Italienarna är inte mycket för snabblunch men om så skulle vara fallet så är det stor chans att det blir en enkel pastarätt. Koka pasta och sno ihop en sås av det som finns hemma. Jag lagade en expresspastarätt på under fem minuter. Citrontagliolini till lunch -snabbt och supergott.

-Molto Buono som italienarna säger

Ibland blir man riktigt glad överraskad att det kan krävas så lite för att det skall bli så gott. Molto Buono som italienarna säger. Några få råvaror och fem minuter så har du en maträtt som duger lika bra som snabblunch eller som snyggpasta till middagen. Låt dig inte luras av enkelheten, den är som bekant det geniala.

Pastans ursprung

Om pastans ursprung tvistar di lärde. Många hävdar att den venetianske upptäcktsresanden Marco Polo, (1254-1324), hämtade hem den från Kina men även perserna vill ha ett ord med i laget och anser att ursprunget är persiskt. Hur som helst så är ursprunget flera tusen år gammalt. Till Sverige kom pastan på 1500-1600 talet men det var som vanligt med exklusiva maträtter att de bara serverades vid det kungliga hovet. De första snabbmakaronerna lanserades i Sverige 1961. Resten är som det heter historia.

Citrontagliolini till lunch -snabbt och supergott

Citrontagliolini till lunch -snabbt och supergott
Skriv ut receptet

Citrontagliolini

Måltid: Pasta
Kök: Italienskt
Sökord: citron, lättlagat, pasta, snabblunch, tagliolini
Portioner: 2
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 150 gram tagliolini
  • 0,5 dl cremefraiche
  • 0,5 citron zest av en halv citron (tvätta först)
  • 1-2 msk nypressad citronjuice
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • nyriven parmesanost

Gör så här

  • Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningenl
  • Häll av pastan i ett durkslag
  • Blanda creme fraiche, citronzest, citronjuice, buljongtärning under omrörning på svag värme i kastrullen till buljongtärning är upplöst.
  • Blanda ner pastan i kastrullen.
  • Krydda med nymalen svartpeppar och salt efter behag.
  • Lägg upp i en djup tallrik och riv parmesanost över.
  • Servera omedelbart.

Länkar

Jag hittade receptet ”snabb citronpasta” på köket.se och bytte ut tagliatelle mot den lite smalare tagliolini och lätt creme fraiche mot standard dito. Same same but different alltså.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*