Senda de las Rochas Bobal -Spanien är på gång

Senda de las Rochas -Spanien är på gång

Ända sedan charterresorna till Spanien tog fart på 1960-talet har vi i Sverige varit vana att dricka spanska viner. Vinerna från Rioja i norra Spanien har länge haft en stark ställning. Rioja är det äldsta av endast två spanska vindistrikt som har den högsta klassificeringen, DOC (Denominación de Origien Calificada). På Iberiska halvön (Spanien och Portugal) har det odlats vin i 5000 år. De, i och för sig gamla, men inte lika välkända vindistrikten är på stark frammarsch. Spanien har världens största vinodlingsareal och det odlas stora mängder vin. Den tekniska utvecklingen har gått framåt och tekniken har blivit tillgänglig för flera. Det innebär att det inte längre finns någon anledning till att vinerna från mindre kända områden skall hålla lägre kvalitet än de från tex Rioja. -Spanien är på gång

Vindistriktet Manchuela

Manchuela blev ett DO-område, (Denominación de Origien), år 2000. Det ligger i regionen Castilla-La-Mancha, mitt emellan Madrid och Valencia. Här gör man huvudsakligen röda viner och roséviner från från druvan Bobal samt vita viner från Albillo och Verdejo. Druvan Bobal är en druva som tidigare oftast hamnade i bulkviner. På senare år har den dock tagit steget in i finrummet och många producenter gör idag härliga viner på Bobal.

Färg, doft & smak

Senda de las Rochas 2016 har en mörk tät lite blåröd färg som signalerar ungdom. Doften är fyllig med en animalisk ton som påminner om ostar som Brillat-Savarin och Taleggio. Där finns även dofter av mogna björnbär och örtkryddor. Smaken är medelfyllig och vinet har en fin torrhet. I eftersmaken kryper det fram toner av tobak och lakrits.

Vinfakta –  Senda de las Rochas

  • Årgång: 2016
  • Ekologiskt
  • Druva: Bobal
  • Pris: 100 kr
  • Artnr: 2156
  • Volym : 750 ml
  • Alkohol: 13%
  • Restsockerhalt: <3 gram/liter
  • Lagring: 50% av vinet lagrades 5 månader på 10 år gamla ekfat (225 liter)
  • Ursprung: Spanien, Manchuela
  • Producent: Bodega Pardo Tolosa

Länkar

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*